Gemeente Vlaardingen


Balder voert nieuwe haring aan
24 mei 2005

De historische logger VL92 Balder brengt dinsdag 31 mei in Vlaardingen de eerste Nederlandse nieuwe haring van de teelt 2005.

In Scheveningen wordt die dag een vaatje koelhuisharing geveild. Maar de historische zeillogger zal de Oude Vlaardingse Binnenhaven binnenzeilen met de eerste echte, verse Hollandse nieuwe. De Balder wordt door muziekvereniging Avalance en Jong Avalance onthaald bij de buitenhaven en de sluis. Bij het afmeren zingt het Vlaardings Shantykoor enkele Vlaardingse liedjes.

Aankomst
De VL. 92 meert (ijs en weder dienende) tussen 19.00 uur en 19.30 uur aan de kade voor het Vlaardings Visserijmuseum aan de Westhavenkade af. Het eerste vaatje wordt met de authentieke walkraan gelost. Ook wordt de eerste haring in een Oranje-vaatje onder de met paarden ingespannen Haringsjees gehangen. Het vaatje wordt met de sjees naar het koninklijk paleis aan het Noordeinde gebracht.

Keuring
Direct na lossing wordt de haring gekeurd. De reder geeft daarna belangstellenden de gelegenheid, tegen een kleine vergoeding, een harinkje te happen.