Gemeente Tytsjerksteradiel


Koninklijke Onderscheiding

Burgum, 25 mei 2005

Burgemeester Gerrit Jan Polderman van de gemeente Tytsjerksteradiel zal op dinsdag 31 mei 2005 om 16.30 uur in het gemeentehuis te Burgum de versierselen, behorend bij de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon, uitreiken aan:

Eibert L. Zijlstra (17)en Nick Ebbelink (16)

Bij Koninklijk Besluit van 12 april 2005 is aan Eibert Zijlstra en Nick Ebbelink de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon (in brons) toegekend.

Op 3 juli 2004 hebben Eibert en Nick, zonder ook maar één moment aan hun eigen veiligheid te denken, een volwassene (mevrouw Jonkman uit Drachten), haar twee kinderen en hun hond gered van de verdrinkingsdood. De moeder en haar zoons werden verrast door slechte weersomstandigheden op het Bergumermeer. De boot waarin zij zaten, maakte water en dreigde te zinken. Eibert en Nick zagen vanaf de wal wat er gebeurde en sprongen in hun rubberboot met buitenboordmotor om hulp te bieden.

De omstandigheden waarin mevrouw Jonkman en haar kinderen verkeerden, waren uiterst precair. De drenkelingen waren in paniek en zodanig uitgeput dat zij bijna niet meer in staat waren hun hoofd boven water te houden. Zonder hulp van buitenaf zou voor hun leven moeten worden gevreesd. Toen Eibert en Nick met hun rubberboot arriveerden, was de boot van de familie Jonkman al volledig onder water verdwenen. Door het moedige optreden van de beide jongens is een tragische ramp voorkomen.

Door hun onbaatzuchtige inzet hebben Eibert en Nick een menslievende daad verricht die getuigt van moed, beleid en zelfopoffering die wordt beloond met de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon (in brons).

Contact
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Hinke Hoogland (medewerker Kabinet van gemeente Tytsjerksteradiel (0511 460579)
Esther Annema (medewerker Kabinet van gemeente Tytsjerksteradiel (0511 460513)

Mocht u aanwezig willen zijn bij de uitreiking op dinsdag 31 mei a.s. om 16.30 uur (gemeentehuis te Burgum) verzoeken wij u dit van te voren bij één van de hiervoor genoemde personen.