Gemeente Den Helder

26-05-2005 Taalcursus voor (semi-) analfabeten
Met vooraf informatiebijeenkomst voor verwijzers

Sorry, ik ben mijn bril vergeten. Die formulieren vul ik thuis wel in. Dat werkbriefje krijg je straks wel van me. Uitspraken die we heel gewoon vinden en misschien zelf ook wel eens hanteren. Maar als iemand dit regelmatig zegt, dan kan het een signaal zijn dat diegene moeite heeft met lezen en schrijven. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld geen briefje schrijven, geen reclamefolders lezen, geen vertrektijden lezen op een station, geen ondertiteling op de tv lezen, kunnen hun eigen administratie niet doen of hun kinderen helpen bij het huiswerk. In dat geval is er sprake van (semi-)analfabetisme.

Veel mensen schamen zich hiervoor en zijn heel creatief in het vinden van oplossingen om hun handicap te verbergen. Toch is dit niet nodig. In heel Nederland zijn meer dan een miljoen mensen, zowel Nederlanders als allochtonen, die problemen hebben met lezen en schrijven.

Taalcursussen voor volwassenen
De gemeente subsidieert taalcursussen die speciaal zijn ontwikkeld voor volwassen analfabeten. Bij deze cursussen gaat het er heel anders aan toe dan vroeger op school. Veel deelnemers ervaren het als een opluchting om tijdens zon cursus te praten en ervaringen uit te wisselen met andere volwassenen die in dezelfde situatie verkeren. En natuurlijk zijn ze heel trots als blijkt dat ze na verloop van tijd wél kunnen lezen.
Ook in Den Helder is het mogelijk zon cursus te volgen. De cursussen worden gegeven op het ROC Kop van Noord-Holland. In september van dit jaar start bovendien een nieuw project in wijkcentrum De Dintel in Nieuw Den Helder. Dit project is een initiatief van de WMD, Woningstichting, het ROC en de gemeente. De cursussen zijn geschikt voor zowel autochtone als allochtone deelnemers.

Informatiebijeenkomst verwijzers
Misschien kent u mensen waarvan u vermoedt dat ze moeite hebben met lezen en schrijven. Dan kunt u daar met diegene het beste gewoon over praten. Ook kunt u hem of haar wijzen op de taalcursussen die er in onze gemeente zijn. Maar dan moet u natuurlijk zelf ook weten wat de mogelijkheden zijn.
Daarom organiseert het ROC Kop van Noord-Holland een informatiebijeenkomst voor verwijzers op dinsdag 31 mei a.s. van 10.00 tot 11.30 uur. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u informatie over de taalcursussen, hoe u de signalen kunt herkennen en een aantal tips over hoe u iemand kunt stimuleren om een cursus te volgen. De bijeenkomst is bij de sector Educatie van het ROC aan de Kievitstraat 31. Voor meer informatie of aanmelden voor de informatiebijeenkomst, kunt u terecht bij de medewerkers van de sector Educatie van het ROC, telefoon (0223) 611280, of bij mevrouw A. de Ruiter van de afdeling Onderwijs, Welzijn en Sport van de gemeente, telefoon (0223) 678424.