Dienstenbond CNV

Aftrap CAO-onderhandelingen bij Maetis 31 mei 2005 26-05-2005

Op 31 mei as. vindt de eerste overlegronde over de Maetis-CAO voor 2005 plaats. Onze CAO-voorstellenbrief, zoals deze in januari jl. aan u (CNV-leden) is voorgelegd en door u akkoord is bevonden, lag sinds die tijd in de kast klaar. Deze brief zal onze inzet worden voor de komende CAO.

Tijdens onze contacten met Maetis arbo heeft de directie van Maetis aangegeven dat de OR graag een volwassen rol wil spelen met betrekking tot het arbeidsvoorwaardenoverleg. In het verleden hebben wij als vakbonden altijd al overleg met een delegatie van de OR gehad in de periode van een CAO-overleg of een overleg over een sociaal plan. Meestal vooraf en meteen na afloop van het overleg. Dat wij met alles wat door de OR wordt ingebracht serieus omgaan en rekening daarmee houden, staat als een paal boven water. Op deze wijze kon en kan de ondernemingsraad nog steeds zijn stem laten horen en wordt hij goed geïnformeerd.

Maetis heeft ons gevraagd hoe wij tegen de mogelijke rol voor de OR in het kader van het komende CAO-overleg aankijken. Wij hebben aan Maetis aangegeven dat wij het niet erg passend vinden om over een mogelijke rol voor de OR te praten voordat wij eerst met hem hierover gesproken hebben. Dit gesprek staat gepland voor as. donderdag 26 mei. Overigens hebben wij nog geprobeerd om dit gesprek te vervroegen, hetgeen niet gelukt is.

Onlangs heeft de ondernemingsraad van Maetis arbo (OR) een brief aan de heer Van Hoof (algemeen directeur van Maetis) geschreven waarin de OR zijn wens kenbaar maakt dat er een tripartiet overleg komt. Bovendien stelt de OR in bewuste brief allerlei randvoorwaarden waaronder het CAO-overleg dient plaats te vinden. Eén van deze voorwaarden is dat alle partijen, dus ook de OR, gezamenlijk de CAO ondertekenen. De ondernemingsraad wil zich ook door een extern adviseur in het overleg laten bijstaan. Hij is van mening dat hem als representant van alle medewerkers een substantiële positie toekomt.

Het vorenstaande wekt bevreemding bij de CNV Dienstenbond temeer gezien het feit dat de OR hierover niet overlegd heeft met de vakbonden alvorens tot het innemen van zon standpunt over te gaan. Het is niet voor niets dat een CAO mede conform de wet- en regelgeving alleen tussen directie en vakbonden kan worden afgesloten. Dit in verband met de onafhankelijke positie die de vakbonden genieten en het niet onder druk kunnen zetten van haar vakbondsonderhandelaars. Dit zal in ieder geval een onderdeel uitmaken van ons gesprek met de OR morgen donderdag 26 mei as.

Arbode
Woensdag 1 juni as. gaat de CNV Dienstenbond samen met de Unie praten met Arbode over de (harmonisatie van de) arbeidsvoorwaarden. Deze afspraak is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen, maar is nu gelukkig wel gemaakt. De opmerkingen e.d. die u ons heeft gemaild of op andere wijze heeft doorgegeven, zullen wij daar bespreken.

Tigra
Afgelopen week heb ik overleg gevoerd met de heer Zwanepol over de outsourcing naar Tigra per 1 juni a.s.. Tigra wil niet met de vakbonden aan tafel om afspraken te maken over de arbeidsvoorwaarden. In het contract tussen Tigra en Maetis zal, evenals dat bij Arbode het geval is, worden vastgelegd dat er in het eerste jaar na de overgang niets verandert aan de arbeidsvoorwaarden. Maar daarna zal Tigra ongetwijfeld met ieder individueel over het arbeidsvoorwaardenpakket willen praten. Maetis gaat proberen om de PGGM pensioenregeling van toepassing te laten blijven en de ziektekostenverzekering bij VGZ. Dat is goed nieuws.

Wij adviseren u niets te ondertekenen wat betreft een (negatieve) wijziging van arbeidsvoorwaarden zonder ons om advies te vragen

OR-verkiezingen
Vóór 17 juni as. mag ieder CNV-lid zich kandidaat stellen voor de komende OR-verkiezingen. Bijgevoegd treft u de uitnodiging en een bereidverklaring aan.

Indien u vragen of opmerkingen heeft kunt u contact opnemen met uw bestuurder Ahmed Kansouh per e-mail a.kansouh@cnvdibo.nl