Gemeente Lingewaard


Debat over landelijk gebied rondom Angeren

Hoe de besluitvorming over het nieuwe Streekplan ook uitpakt, het landelijk gebied rondom Angeren blijft niet hetzelfde.

Enige tijd geleden is door de provincie Gelderland het ontwerp voor het Streekplan Gelderland 2005 gepubliceerd. De bedoeling is dat het Streekplan in juni door Provinciale Staten wordt vastgesteld. Om de bekendheid van het ontwerp Streekplan te vergroten wordt op initiatief van platform Angeren een debat georganiseerd. Belangstellenden kunnen 31 mei in Angeren discussiëren met vertegenwoordigers van de provincie en het gemeentebestuur.

Het Streekplan bevat de hoofdlijnen van het provinciaal ruimtelijk beleid voor de komende tien jaren en vormt een toetsingskader voor plannen die de gemeente ontwikkelt. Een nieuw Streekplan is nodig omdat het huidige uit 1996 dateert.

In het nieuwe Streekplan krijgen gemeenten en regio's over het algemeen meer mogelijkheden om door middel van eigen beleid ontwikkelingen in zowel de woonkernen als het buitengebied aan te sturen.

Toch is ook sprake van een aantal grotere projecten die veel minder door de gemeente maar meer vanuit de landelijke en/of provinciale overheid worden aangezwengeld. Twee van die grotere projecten hebben gevolgen voor de directe omgeving van het dorp Angeren. Dit betreft het maken van meer ruimte voor de rivier in de uiterwaarden bij Huissen-Angeren en de ontwikkeling van meer glastuinbouw in het 'concentratie-gebied Huissen-Bemmel'.

Het gemeentebestuur ondersteunt het initiatief tot discussie over de ruimtelijke ontwikkelingen rondom Angeren. Overigens is ons gemeentebestuur net als de provincie voorstander van zowel het onderzoeken van de mogelijkheden voor rivierverruiming als het verder ontwikkelen van moderne glastuinbouw in onze gemeente. Anders dan in het Ontwerp Streekplan echter pleit de gemeente voor meer mogelijkheden voor glastuinbouw aan de westzijde van Bergerden en voor minder omvangrijke glastuinbouw tussen Angeren, de Betuweroute en het bedrijventerrein Pannenhuis.

Landelijk gebied
Hoe de besluitvorming over het nieuwe Streekplan ook uitpakt, het landelijk gebied rondom Angeren blijft niet hetzelfde. Ook na de realisatie van de Betuweroute en de keuze voor het voortzetten van inspanningen gericht op het doortrekken van de A15, dienen nieuwe veranderingen in de omgeving zich aan.

Het initiatief van het platform hierover te discussiëren verdient volgens het college ook een grote opkomst. Het debat vindt plaats op 31 mei in Dorpshuis Angeren. Aanvang 19.30 uur.

Geplaatst 23 mei 2005