Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Oud-West, diensten en bedrijven zetten eerste stap op weg naar harde afspraken bij herprofilering Eerste Constantijn Huygensstraat

In Oud-West wordt 31 mei gestart met ingrijpende werkzaamheden aan de Eerste Constantijn Huygensstraat. Het gaat in eerste instantie om het stuk tussen de Overtoom en het Vondelpark. Bij deze werkzaamheden zijn naast het stadsdeel vijf opdrachtgevende partijen betrokken. De dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer, het Gemeentelijk Vervoerbedrijf, het Gemeentelijk Waterleidingbedrijf, de dienst Waterbeheer en Riolering en de Nuon. Al deze partijen hebben voorafgaande aan de start van het project deze week een intentieverklaring getekend waarin vastgelegd is dat zij zich tot het uiterste zullen inspannen om de geldende planningen te halen. Daarnaast hebben alle partijen verklaard met elkaar in overleg te zullen treden om bij de volgende fasen van het werk indien mogelijk te komen tot een vorm van Algemene Directie Voering.

Na de ingrijpende werkzaamheden van de afgelopen jaren op de Overtoom probeert stadsdeel Oud-West al het mogelijke te doen om de overlast zoveel mogelijk te beperken, zeker voor de gevestigde ondernemers. Daarvoor is het van belang dat de afgesproken planningen in de praktijk ook daadwerkelijk nagekomen worden. Zeker bij dit soort complexe projecten waar zes verschillende partijen bij betrokken zijn, is dat geen eenvoudige opgave.

Het stadsdeel wilde bij dit eerste traject ook graag afspraken maken met alle partijen over een boeteregeling bij niet nakoming van planningen. Als er dan sprake zou zijn van vertraging zou het stadsdeel die boete vervolgens in overleg met de gevestigde ondernemers kunnen besteden om de extra, niet geplande overlast te verzachten. Dergelijke vergaande afspraken blijken op dit moment nog niet te realiseren. Het project staat door de nog in 2005 te realiseren noodzakelijke werkzaamheden aan het persriool, onder een grote tijdsdruk.

Bij deze fase van de uitvoering in het eerste stuk van de Constantijn Huygensstraat is het nu nog zo dat iedere opdrachtgevende partij met zijn eigen aannemer werkt waar vaak meerjarige contracten mee afgesloten zijn. Meerdere aannemers binnen één project, in dit geval de Eerste Constantijn Huygensstraat, kunnen ertoe leiden dat het in de praktijk moeilijk te bepalen is wie uiteindelijk verantwoordelijk is en daarmee aansprakelijk gesteld kan worden, voor eventuele vertragingen. Bovendien zijn in de nu lopende contracten vaak nog geen boeteclausules opgenomen.

Voordat de tweede uitvoeringsfase van het werk in de Constantijn Huygensstraat gaat starten, zullen alle betrokken partijen met elkaar overleggen of er mogelijkheden zijn om te werken met één (hoofd)aannemer en één opdrachtgever. Dat moet er in de praktijk toe leiden dat de verschillende werkzaamheden nog beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Het opnemen van een boeteclausule bij vertraging in de uitvoering, zal dan opnieuw een punt van onderhandeling zijn.

Verantwoordelijk portefeuillehouder Werner Toonk van Stadsdeel Oud-West is tevreden met deze verklaringen. "Deze intentieverklaring vormt een belangrijke stap op weg naar een zakelijker opererende overheid. Het feit dat alle betrokken partijen getekend hebben, geeft mij veel vertrouwen in de samenwerking binnen dit project. Ik ben daar blij mee. Mijn einddoel is en blijft natuurlijk wel een schriftelijke overeenkomst met de ondernemers over hoe lang we aan het werk zijn en een financiële regeling voor wanneer het langer duurt. Dat komt hiermee een stap dichterbij. Uiteindelijk zou het zo moeten zijn dat we dit niet per project regelen, maar dat het structureel voor heel Amsterdam wordt."