Time : 12:47:47 PM
Date : Monday, May 30, 2005
Sender Name: BVBA Mees & Joni

Training stoppen met roken blijkt succesvol

Training stoppen met roken blijkt succesvol

Wetenschappelijk onderzoek: 53% na een jaar nog steeds rookvrij

Kruibeke, 30 mei 2005
Wetenschappelijk onderzoek van de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Wenen toont aan dat training een succesvolle manier is om te stoppen met roken. 53,3% van de deelnemers aan de Allen Carr-training is een jaar later nog steeds gestopt met roken. Dit hoge slagingspercentage wijst uit dat deze methode, waarbij persoonlijke begeleiding centraal staat, ook op lange termijn een effectieve manier is om te stoppen met roken. Daarnaast wijst het onderzoek uit dat de deelnemers die met behulp van deze training gestopt zijn slechts twee kilo gewichtstoename hebben gehad. De Oostenrijkse en Duitse vereniging van bedrijfsgeneesheren, het "Gesellschaft für Arbeitsmedizin", heeft een prijs toegekend voor de wetenschappelijke inhoud en presentatie van het onderzoek, dat werd uitgevoerd door prof. dr. Manfred Neuberger.

De Universiteit van Wenen heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de Allen Carr-training. Aanleiding voor dit onderzoek was de aanbeveling, gedaan door artsen van het Oostenrijkse "Institut für Umwelthygiene", om bedrijven rookvrij te maken. In het onderzoek werden in totaal 537 deelnemers gevolgd. Na drie maanden bleek 61,8% van deze deelnemers gestopt te zijn met roken en na een jaar was 53,3% van de deelnemers nog steeds rookvrij. Zo'n hoog slagingspercentage is nog nooit eerder gemeten bij andere trainingen en methodes. Ook de gewichtstoename, een veelgehoord struikelblok bij het stoppen met roken, bleek mee te vallen: 75% van de gestopte deelnemers was gemiddeld slechts twee kilo in gewicht aangekomen; 25% van de stoppers heeft helemaal geen gewichtstoename ervaren.

Allen Carr
Allen Carr heeft twintig jaar geleden het boek 'Allen Carr's Easy Way to Stop Smoking' geschreven. Alleen al van de Nederlandstalige editie (nu 33e druk) zijn inmiddels 400.000 exemplaren verkocht. Daarnaast heeft Allen Carr een training ontwikkeld die rokers effectief helpt bij het stoppen met roken. Deze vijf uur durende training wordt inmiddels wereldwijd, in 26 landen gegeven. Bij bedrijven die hun werkgevers hulp bieden bij het stoppen met roken staat de Allen Carr-training hoog aangeschreven: in België komt momenteel 70% van de cliënten die de Allen Carr training volgt via bedrijven.