Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Wereld Niet Roken Dag 2005: meer stopondersteuning in de zorg Gerbera Award voor thuiszorgorganisatie Icare

Den Haag, 30 mei 2005 - Stoppen met roken-ondersteuning in de zorgsector is een effectieve methode om rokers te helpen stoppen. Stopondersteuning gegeven door zorgverleners kan, afhankelijk van de intensiteit, de slagingskans verdriedubbelen ten opzichte van stoppen zonder hulp. De mogelijkheden in de zorgsector worden echter nog maar in beperkte mate benut. Daarom is het centrale thema van Wereld Niet Roken Dag (WNRD) op 31 mei 2005, "Zorgverleners en stoppen met roken". Één van de activiteiten is de uitreiking van de Gerbera Award aan thuiszorgorganisatie Icare. Icare heeft met het verwijsproject "Pakje Kans, samen stoppen met roken" een nieuwe aanpak ontwikkeld voor het bevorderen van stopondersteuning in de zorg .

In het project "Pakje Kans" werken eerste en tweedelijns zorgverleners nauw met elkaar samen om rokende patiënten te verwijzen naar een stoppen met roken-training. Het project is een goed voorbeeld voor andere organisaties die "stoppen met roken-ondersteuning" willen opzetten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Gerbera Award dit jaar naar Icare gaat. De Award wordt overhandigd door dhr. K. van de Poll, voorzitter van STIVORO en oud directeur KWF Kankerbestrijding.

De Gerbera Award wordt jaarlijks uitgereikt op de Wereld Niet Roken Dag aan een organisatie of persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het bevorderen van het niet-roken. De oranje gerbera is het internationale symbool voor niet-roken. De Award is een initiatief van het Nederlands Astma Fonds, de Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, STIVORO voor een rookvrije toekomst, ministerie van VWS en het Partnership Stop Met Roken.

Europese campagne
De Europese Unie bevordert met de ondersteuning van projecten en de uitwisseling van ervaringen, de specifieke rol van de gezondheidszorg op het gebied van tabakspreventie en stoppen met roken. Op Wereld Niet Roken Dag wordt het startschot gegeven voor de nieuwe niet-roken televisiecampagne van de EU, "HELP - Voor een leven zonder tabak". Deze grote campagne bestaat uit drie spotjes en zal in alle 25 lidstaten worden vertoond. In Nederland zijn de commercials vanaf 13 juni op de televisie te zien. Ook gaat op WNRD de Nederlandstalige HELP-website voor hulp en advies om te stoppen met roken online: www.help-eu.com.

Petitie
Middels een petitie aan de Tweede Kamer pleit de zorgsector voor een stevig tabaksontmoedigingsbeleid. In de petitie wordt de Kamer verzocht om roken te erkennen als verslavingsziekte en zich hard te maken om effectieve stopondersteuning breder toegankelijk te maken in de reguliere zorg. Daarnaast wordt de Kamer verzocht verdergaande afzwakking van maatregelen uit de Tabakswet tegen te gaan. Het is belangrijk dat ook de Kamer niet-roken als uitgangspunt hanteert. Grieto Zeeman, STIVORO: "Projecten en initiatieven van organisaties en individuen leveren een enorme bijdrage aan de stoppen met roken-ondersteuning in de zorgsector, maar een stevig beleid maakt die ondersteuning nog effectiever. Het is heel positief dat de zorgwereld via deze petitie zijn steun betuigt." De petitie is door de ENSP (European Network for Smoking Prevention) in heel Europa uitgezet, waarin namens de gezondheidszorg wordt gepleit voor een stevig tabaksontmoedigingsbeleid.

Symposium
Op het symposium "Tabaksverslaving, wie een zorg?" staat stoppen met roken-ondersteuning ook centraal. Overheid, zorgverleners, verzekeraars, onderzoekers en patiënten gaan met elkaar in discussie over mogelijkheden en verantwoordelijkheden die ze hebben rondom stoppen met roken-ondersteuning. Doel van het symposium is het onderwerp 'stopondersteuning in de zorg' op de agenda te houden en samen tot mogelijke afspraken te komen over te nemen stappen. Tabaksverslaving is immers ieders zorg. Het blijft belangrijk een samenhangend pakket van maatregelen te hebben, waarbij zowel regelgeving als campagnes en ondersteuning beschikbaar zijn.

Over de organisatie van WNRD
De activiteiten op Wereld Niet Roken Dag worden sinds een paar jaar gezamenlijk georganiseerd door STIVORO, KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Hartstichting, Astma Fonds, Ministerie van VWS en Partnership Stop met Roken.

/////


Noot voor de redactie,