Groeikansen voor de biologische landbouw


1 juni 2005 - Ruim een jaar geleden heeft Triodos Bank zich bij monde van ondergetekende hardop afgevraagd of de term `biologisch' nog wel voldoende aantrekkingskracht heeft en duidelijkheid verschaft. Op het Eko-congres van 2004, georganiseerd door Biologica, is door ons bepleit om biologische producten vanwege de positieve effecten op de gezondheid aan de man te brengen en niet alleen omdat biologische landbouw beter is voor het milieu. Natuurlijk betekent dat niet een eenvoudige wijziging van de etiketten en de advertentieteksten. Gezondheid is niet iets wat je makkelijk kunt claimen. En terecht. Consumenten willen weten of het ook zo is en of er wetenschappelijk onderzoek aan ten grondslag ligt.

Het door Triodos Bank mede gefinancierde en begin dit jaar uitgevoerde pilot-onderzoek naar de gezondheidsaspecten van biologische melk versus gangbare melk en naar de gevolgen daarvan voor moedermelk, onderstreept dat de positieve verwachtingen van dat effect waarschijnlijk niet op drijfzand berusten. De onderzoeksresultaten werden eind maart op het Eko-congres 2005 gepresenteerd en met veel enthousiasme ontvangen.

Aan dat soort onderzoek heeft het in de biologische landbouw overigens vele jaren ernstig ontbroken. De gezondheidseffecten zijn tot nu toe nauwelijks onderzocht. Naast het recente, hierboven genoemde onderzoek dat door het Louis Bolk Instituut in samenwerking met anderen werd uitgevoerd, bieden ook de bevindingen van de schaarse onderzoeken die zijn uitgevoerd, positieve aanknopingspunten. Dat constateerde het Ministerie van Landbouw en Voedselkwaliteit nadat zij zich door de opgelaaide discussie over de gezondheidsaspecten van biologische voeding voor de vraag gesteld zag of financiering door de overheid van dit soort onderzoek aan de orde was.

Op het Eko-congres 2005 werd die vraag positief beantwoord. Samen met Triodos Bank en Rabobank financiert het Ministerie nu een grootschalig onderzoek naar de gezondheidsaspecten van biologische producten. Het gaat om ruim EUR 1,4 miljoen waarvan het Ministerie EUR 560.000 voor haar rekening neemt. Hoofduitvoerder wordt het Louis Bolk Instituut. Het onderzoek richt zich vooreerst op het immuunsysteem van kippen, met de vraag of met biologisch voer de natuurlijke weerstand tegen ziekten verbetert. Als dit positief blijkt te zijn zal onderzoek bij mensen volgen.

Voor Triodos Bank is dit een belangrijke stap in een ontwikkeling waarbij de bank, vaak als enige, onderzoek heeft gefinancierd naar de relatie biologische landbouw en gezondheid. Het onderzoeksprogramma organic Food Quality & Health (FQH) is in 2000 van start gegaan met steun van Triodos Bank en heeft nu ook erkenning en financiële ondersteuning van de overheid gekregen.

Maar er is meer te doen. De biologische landbouw zal haar mogelijkheden om bij te dragen aan maatschappelijke thema's vaker en beter in stelling moeten brengen. Naast milieu en gezondheid valt er te denken aan gezondheidszorg (zorgboerderijen), biodiversiteit, diervriendelijkheid, smaak, streekgebonden productie, landschapsontwikkeling, klimaat (wist u dat biologische landbouw meer CO2 kan binden dan de gangbare landbouw?). Van nature biedt de biologische landbouw vele aanknopingspunten, zo blijkt uit deze opsomming. Het is alleen de kunst deze ook om te zetten in producten en diensten waar de consument of de samenleving ook bereid is een prijs voor te betalen. Gezien de belangen die met deze thema's verbonden zijn zal dat het probleem niet zijn. Triodos Bank zal graag de ondernemers steunen die deze kansen voor de biologische landbouw om willen zetten in daden!

Peter Blom
Algemeen directeur