Gemeente Utrecht


SCHRIFTELIJKE VRAGEN inzake Gamma folder verspreiding via referendumsite
53 Vragen van de heer D. Schuurman
(ingekomen 31 mei 2005)


Tot nu toe was de campagne voor de koopzondag een respectvolle discussie van voor- en tegenstanders. Via argumenten en heldere beelden proberen de betrokkenen de kiezers te overtuigen. Het CDA was dan ook enigszins verbaasd toen afgelopen weekend bleek dat één van de bedrijven in onze stad in samenspraak met de gemeente campagne aan het voeren is vóór de kopzondagen. De Gamma heeft namelijk een kortingsbon in de omloop gebracht, die afhankelijk is van de uitkomst van het referendum en de beraadslagingen daarna door de gemeenteraad. De gemeente verspreidt deze bon via de referendum site.
De gecombineerde actie van de Gamma en de gemeente zet volgens ons een onaanvaardbare stap in de richting van commerciële beïnvloeding van normale verkiezingen.

Het CDA stelt hierover de volgende vragen aan het college:
1. Wat vindt het gemeentebestuur van deze vorm van electorale omkoping?
Zo ja, waarom?
Zo nee, waar liggen dan de grenzen?

2. Deze kortingsbonnen worden ook via de gemeentelijke website verspreid. Hiermee toont het college zich geen objectief organisator. Acht het college het in een democratie normaal en fatsoenlijk om de kiezer op deze bijzondere wijze te beïnvloeden?
Zo ja, waar liggen dan de grenzen?
Zo nee, waarom heeft de gemeente dan haar medewerking verleend aan deze dubieuze actie?

3. Het college verlangt van haar ambtenaren dat zij integer, objectief en betrouwbaar zijn; daarvoor zijn heldere protocollen, waarvan het college stelt dat die worden nageleefd. Het stadsbestuur moet ook integer, objectief en betrouwbaar handelen. Wat gaat het college eraan doen om in het vervolg dit soort eenzijdige berichten, subjectieve acties en communicatiestoringen te voorkomen?

4. Bent u bereid om die folder onmiddellijk van de site te halen?
Zo nee, waarom niet?


---- --