Triodos Nederland

Microkrediet helpt voormalige oorlogsgebieden


1 juni 2005 - Microkrediet wordt vaak geassocieerd met Latijns-Amerika, Azië en Afrika. Maar deze financieringsvorm helpt ook bij de opbouw van voormalige oorlogsgebieden. Bijvoorbeeld in Bosnië-Herzegovina.

Nejira Nalic is directeur van Mi-Bospo, een instelling voor microkrediet in Tuzla, Bosnië-Herzegovina. Ze was te gast tijdens de Klantenbijeenkomst van Triodos Bank op 22 april jl.

Tijdens de oorlog vluchtten tweehonderdvijftigduizend mensen naar Tuzla, de industrie- en mijnstad van Bosnië-Herzegovina. Er heerst nu al weer tien jaar vrede in de regio en het bruto binnenlands product is in die tijd verdriedubbeld. Tot nu toe profiteren vooral de rijkere mensen van de economische groei. De helft van de bevolking leeft net boven of onder de armoedegrens.

Mi-Bospo, onderdeel van Women's World Banking en gefinancierd door Hivos-Triodos Fonds, verstrekt kredieten aan vrouwelijke ondernemers. In de regio Tuzla, waar het merendeel van de bevolking bestaat uit moslims, hebben vrouwen vaak een ondergeschikte positie in het gezin. Bovendien staan veel vrouwen er alleen voor, omdat zij tijdens de oorlog hun man hebben verloren. Mi-Bospo helpt hen door ze financieel zelfstandiger te maken.

Nezira Mustafic is zo'n vrouw. Haar man vocht aan het front en zij vluchtte met de kinderen naar Tuzla. Mustafic verdient geld door gouden en zilveren sieraden te verkopen op de markt. Bij een gewone bank kan ze niet terecht voor een lening. Haar bedrijf is niet geregistreerd en ze heeft geen enkel bewijs dat ze over een inkomen beschikt. Maar via Mi-Bospo kreeg ze een lening van tienduizend euro als werkkapitaal. Daarvan financiert ze onder andere regelmatige reizen naar Turkije om inkopen te doen voor haar onderneming. De zaken gaan goed, inmiddels bezit Mustafic een stuk land waar ze een nieuw huis op heeft laten bouwen.