Gemeente Gouda


gouda in 2004 veiliger ten opzichte van voorgaande jaren (25/05/05)

In het afgelopen jaar waren er in Gouda minder incidenten dan in 2003 en de jaren ervoor. Met name het aantal auto-inbraken is fors gedaald. Er hebben zich tevens duidelijk minder vernielingen voorgedaan en dat zorgt dan ook voor minder ergernis. Ook het gevoel van veiligheid van de Gouwenaar is eind 2004 ten opzichte van (maart) 2003 en 2000 licht verbeterd. Voor het grootste gedeelte van de Goudse bevolking geldt dat zij zich nooit of zelden onveilig voelen. Dit staat in de veiligheidsrapportage 2005 en het Jaarverslag 2004 van de politie die het college aan de raad heeft gestuurd.

Het veiligheidsbeeld van Gouda in 2004 is gunstiger ten opzichte van voorgaande jaren. Over het algemeen kan gesteld worden dat Gouda veiliger is geworden. Er waren minder incidenten dan in 2003 en de jaren ervoor en met name het aantal auto-inbraken is fors gedaald. Ook waren er duidelijk minder vernielingen, wat zorgt voor minder ergernis. In de onlangs gepubliceerde misdaadmeter van het Algemeen Dagblad staat Gouda op de 45^e plaats. Gezien de grootte van Gouda is dit meer conform de realiteit dan het resultaat van een enquête eerder dit jaar uitgevoerd door een landelijke omroep, waar Gouda uit naar voren kwam als de onveiligste stad van Nederland.

Het veiligheidsgevoel is op stadsniveau eind 2004 ten opzichte van (maart) 2003 en 2000 licht verbeterd. In 2004 geeft 54 procent van de Gouwenaars aan nooit onveiligheidsgevoelens te ervaren en 9 procent ervaart die zelden (in 2003 was dit respectievelijk 51 en 9 procent). Op wijkniveau is er een significante ontwikkeling geweest in Goverwelle in 2004. In deze wijk voelt 68 procent van de bewoners zich nooit of zelden onveilig, in 2003 was dit maar 55 procent. In de andere wijken is het veiligheidsgevoel nagenoeg gelijk gebleven. Het veiligheidsgevoel is gerelateerd aan geslacht en leeftijd. Ten opzichte van vorige metingen zien we een positieve ontwikkeling bij de oudere bewoners, zij voelden zich in 2004 in het algemeen en in hun eigen buurt veiliger dan in voorgaande jaren (toename van 10%). De cijfers bevestigen het beeld dat Gouda op de goede weg is in de aanpak van criminaliteit en overlast. Tevens blijkt dat het veiligheidsgevoel wel verbetert maar achterblijft bij de cijfers.

minder ergernis

De bewoners van Gouda zijn zich de laatste jaren minder gaan ergeren aan vernielingen. Op andere punten is de sociale overlast constant gebleven. Nog steeds zijn hondenpoep, zwerfvuil en (fout) parkeren de grootste bronnen van ergernis. De Binnenstad en Korte Akkeren hebben het meest met overlast te kampen. Plaswijck, Bloemendaal en Noord komen op dit vlak gunstig naar voren. Bloemendaal en Plaswijck worden daarbij ook het meest gewaardeerd om hun fysieke kenmerken. Volgens de bewoners zijn dit de groenste en ruimste wijken. Korte Akkeren komt op fysieke kenmerken als minst gunstige wijk naar voren. Als we kijken naar Gouda als geheel is de waardering voor de stad over de laatste jaren constant. De mate waarin de stad wordt schoon gehouden laat volgens de bewoners te wensen over. Zij waarderen Gouda nog steeds het meest om haar mooie en groene karakter.

bijdrage politie

Ook uit het jaarverslag van de politie blijkt dat politie-inzet op alle speerpunten van het integraal veiligheidsbeleid resultaten heeft opgeleverd. Het incidentenoverzicht, waaruit blijkt dat de in 2003 geconstateerde stabilisatie en terugloop in het aantal incidenten zich in 2004 heeft voortgezet, is reeds in januari in het kader van de discussie over het IVB 2005-2009 aan de Raad verstrekt. Het algemeen beeld is minder incidenten en meer aanhoudingen waarmee nadrukkelijk een bijdrage is geleverd aan een veiliger Gouda.

wijkgericht

De veiligheidsrapportage 2005 biedt gedeeltelijk een meerjarig perspectief van de ontwikkelingen van de veiligheid in Gouda sinds de start van het Integraal Veiligheidsbeleidsplan 2000-2004. Het jaarlijks monitoren van de veiligheid en het jaarlijks uitbrengen van een rapportage wordt als onderdeel van het nieuwe veiligheidsbeleid voor 2005-2009 voortgezet. Met het oog op het streven om meer wijkgericht aan veiligheid te gaan werken bevat de rapportage ook een hoofdstuk over de objectieve en subjectieve veiligheid per wijk. De komende maanden wordt de opzet van de nieuwe monitor verder ontwikkeld waarbij het streven is om zoveel mogelijk de vergelijkbaarheid met de vorige jaren in stand te houden. Tevens wordt een vertaalslag gemaakt naar een model op wijkniveau waarin alle bestaande metingen en resultaten per wijk worden vastgelegd om te komen tot een beter inzicht in de problematiek op wijkniveau.
Footer