Gemeente Den Helder

30-05-2005 Uitreiking Koninklijke Onderscheiding aan dhr. G.A. Hoed

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding aan de heer Gerardus Adrianus HOED (afgelopen zaterdag 79 jaar geworden), op 30 mei 2005, t.g.v. 75-jarige bestaan Huisduiner Belang (opgericht 30 mei 1930).

Mijnheer Hoed, u bent werkzaam geweest bij de Koninklijke Marine van 1946-1976, in de functie van hofmeester. In de rang van adjudant ging u met functioneel leeftijdsontslag. Gedurende uw marinetijd verbleef u een periode van 2 jaar in Indonesië en, eveneens 2 jaar, in Nieuw-Guinea. Deze laatste periode heeft veel indruk op u gemaakt en heeft u veel respect en waardering gekregen voor de Papoeas. Omdat u zeer begaan bent met het lot van de Papoeas op Nieuw-Guinea, bent u lid geworden van de vereniging die zich inzet om de belangen van de Papoeas te behartigen en zet u zich zeer actief hiervoor in.

Daarnaast bent u sinds 1958 actief in het bestuur van Huisduiner Belang. In dat jaar bent u met uw gezin op Huisduinen komen wonen en u voelde zich gelijk verbonden met dit dorp. U meldde u meteen aan als lid van Huisduiner Belang. Gedurende bijna een halve eeuw was u actief als vrijwilliger, bestuurslid, penningmeester, lid van de kascommissie om uiteindelijk weer terug te keren waar het mee begon: als vrijwilliger. U bent altijd beschikbaar voor welke werkzaamheden dan ook en op de jaarlijkse ledenvergaderingen laat u zeer nadrukkelijk van u horen.

In de loop der jaren was u initiatiefnemer van, of betrokken bij, tal van activiteiten ten behoeve van de gemeenschap van Huisduinen. U regelt veel, zo niet alles, vanaf de voorbereidingen, gedurende het feest of de activiteit zelf, tot aan het opruimen en schoonmaken aan toe. Tijdens de vele activiteiten voorziet u de deelnemers vaak op vakbekwame wijze van een drankje en hapje (het vak hofmeester bent u nooit verleerd).

Voor het destijds op Huisduinen gevestigde oude mannenhuis Avondrust maakte u zitbanken voor de bewoners zodat ze lekker in de tuin konden zitten; onderhield u de tuin en deed u allerlei klusjes. U hield altijd een oogje in het zeil, maakte een praatje met de bewoners en toonde interesse.

Voorts was u van onschatbare waarde bij de verbouwingen van het dorpshuis die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden (1972 en 2002). In het dorpshuis vinden tal van activiteiten plaats en vergadert het bestuur van Huisduiner Belang.

Tevens was u een fanatiek voorvechter voor het behoud en de ontwikkeling van de Grafelijkheidsduinen. U vroeg en kreeg aandacht voor dit natuurgebied, met als resultaat dat er een natuurlijke balans in de duinen werd gevonden.
Nu zet u zich in als vrijwilliger om dit waardevolle natuurgebied op een juiste manier te beheren.

Voorts was u:

- oprichter (1998) van de biljartclub voor de wat ouderen op de donderdag-middag in het dorpshuis.

- vanaf de oprichting (1995) actief en enthousiast lid van het Huisduiner Koor

- actief bij het samenstellen van de Huisduiner Dorpskrant
- gedurende 45 jaar actief lid en vrijwilliger van de Marine Watersport Vereniging

Mijnheer Hoed, Huisduinen zou Huisduinen niet geweest zijn zonder uw inzet en enthousiasme. Vanuit uw lidmaatschap van Huisduiner Belang, heeft u zich gedurende een zeer lange periode ingezet voor de gemeenschap van Huisduinen.

Gelet op de aard, de uitstraling, de duur, de intensiteit en de maatschappelijke betekenis van de activiteiten, heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd om u, ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van Huisduiner Belang, te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.