Gemeente Noordenveld


Havezathe Mensinghe beschermd monument

Gepubliceerd op: 31 mei 2005

Onlangs heeft de Rijksdienst voor de Monumentenzorg besloten de historische buitenplaats Havezathe Mensinghe aan te wijzen als beschermd monument. In de monumentenwet staat dat monumenten van bouwkunst en archeologie behouden moeten worden. Deze aanwijzing vindt plaats in het kader van de zgn " Verfijningsoperatie historische buitenplaatsen", die tot doel heeft de buitenplaats als eenheid te beschermen dan wel de bestaande bescherming in dit opzicht te verbeteren.

Wethouder Jan Kemkers, portefeuillehouder Monumentenzorg: " We zijn erg blij met deze bescherming voor de havezathe Mensinghe. Uiteraard heeft het College posititef geadviseerd toen dit verzoek kwam van de Rijksdienst, maar wel onder de voorwaarde dat de bescherming geen gevolgen heeft voor de continuering van het huidige gebruik van het zogenaamde evenemententerrein. Indien de bescherming voor gebruiksfuncties negatieve gevolgen zou hebben zou dit voor het college onacceptabel zijn. Dezelfde mening is het college toegedaan inzake de camping Ot en Sien.

Wethouder Geert Wolters, portefeuillehouder Museumbeleid: " Het is een goede zaak dat dit cultuur historisch erfgoed in zijn samenhang gekoesterd blijft. Deze officiële nieuwe status voor de gehele buitenplaats reikt gewoon verder dan de voormalige bescherming. We hebben herbevestigd gekregen dat we niet alleen de Mensinghe moeten conserveren, maar ook de historische tuin-en parkaanleg, de toegangsbrug, de Koetsierswoning en het Koetshuis, het toegangshek en last but not least de duiventil. Op deze wijze is de visuele samenhang tussen de complexonderdelen gewaarborgd net als de visueel-landschappelijke relatie tussen de Mensinghe en haar omgeving. Gelukkig raakt het gebruik van de buitenplaats Mensinghe niet in het gedrang, zodat ook de functie van de Mensinghe voor de samenleving behouden kan blijven. Eventuele nieuwbouw moeten we in het vervolg toetsen aan de waarden zoals de Rijksdienst voor de Monumentenzorg die in haar jongste besluit heeft verwoord.

Roden, 31 mei 2005.