Ingezonden persbericht


Trend Micro virusrapport mei 2005: twee keer zoveel schadelijke code als zelfde periode vorig jaar

Utrecht, 31 mei 2005 - Trend Micro, Inc. (TSE: 4704), leider op het gebied van netwerkantivirus- en internet-content-beveiligingssoftware en -diensten, registreerde in de maand mei (periode van 21 april tot 20 mei 2005) in totaal 1.505 nieuwe schadelijke codes die door klanten zijn aangeleverd. Dat is het laagste aantal van 2005 en 23% minder dan vorige maand toen dit aantal 1.957 bedroeg. Toch is de grens van 8.000 ontdekkingen in 2005 overschreden: dat is nu al tweemaal zoveel als op hetzelfde moment vorig jaar. 881 tojans domineerden de lijst, gevolgd door 379 wormen. Voorbeelden van actieve wormen zijn WORM_WURMARK.J, WORM_SOBER.S en WORM_MYTOB.

WORM_WURMARK.J laat niet alleen spyware achter op geïnfecteerde machines, maar heeft ook keylogging-mogelijkheden. Daardoor kan deze worm allerlei persoonlijke en financiële informatie verzamelen. Hackers kunnen op afstand accountgegevens achterhalen en deze misbruiken. De worm kan ook gedownload worden via een trojan, zodat gebruikers de infectie niet eens bemerken. De combinatie van snelle verspreiding van een worm en de verborgen spyware moet leiden tot grote waakzaamheid.

De nieuwe WORM_Sober.S maakt misbruik van de populariteit van het komende Wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. De worm gebruikt Engelstalige en Duitstalige mails om gebruikers te verleiden om een bijlage te openen. Als dit gebeurt wordt de worm via de besmette computer verder verspreid.

Twee varianten van WORM_MYTOB volgden elkaar snel op. Deze bot-worm verstuurt massamailings. De varianten ED en EG zorgden voor veel infecties in Australië en Japan. Met name de timing van WORM_MYTOB.ED was zeer goed omdat de worm maandagochtend vroeg in veel mailboxen stond. Op dat moment zijn veel werknemers nog niet zeer kritisch.

# # #

Voor het opvragen van het complete Engelstalige virusrapport en/of meer informatie over de gebruikte virustechnieken kunt u contact opnemen met Annegees van Linge van Lammers van Toorenburg Benelux PR, tel: +31 30 - 6565070, e-mail: annegees@lvtpr.nl

Over Trend Micro
Trend Micro is leider op het gebied van netwerkantivirus- en internet-content-beveiligingssoftware en -diensten. Het wereldwijde hoofdkantoor is gevestigd in Tokio, het Europese hoofdkantoor in Marlow, Engeland. De producten worden wereldwijd geleverd door Value-Added Resellers en service providers.