D.A.S. NED. RECHTSBIJSTAND

persbericht

Amsterdam, 30 mei 2005

DAS steunt bewoners Sumatrakade

DAS Rechtsbijstand helpt de bewoners van de Sumatrakade met een ludieke actie op het stadsdeelkantoor Zeeburg. De actie is gericht tegen het voorstel van het stadsdeel om -in afwijking van het bestemmingsplan- de kade aan te wijzen als definitieve ligplaats van de Sirius. De Sirius is het 50 meter lange voormalig actieschip van Greenpeace. Bewoners van de huizen tegenover het schip op het Java Eiland vrezen dat hun uitzicht en privacy door het enorme zeeschip verloren gaan. Dinsdag laten de bewoners de betreffende wethouders aan den lijve ondervinden hoe het is om met een dergelijk besluit te worden geconfronteerd. De ludieke actie staat gepland voor het stadsdeelkantoor op dinsdagochtend 31 mei om 11.00 uur.

Een nieuwe vaste ligplaats voor de Sirius
De Sirius doet op dit moment dienst als museum en wordt jaarlijks bezocht door circa 4000 schoolkinderen. Greenpeace heeft het stadsdeel verzocht om een nieuwe vaste ligplaats, waarop de Sumatrakade is toegewezen. De actie is overigens niet tegen Greenpeace als organisatie gericht. De milieuorganisatie zelf heeft bovendien te kennen gegeven dat zij ook open staat voor andere locaties. Ook heeft de Stichting Loods 6 aan de Surinamekade al aangegeven dat de Sirius daar van harte welkom is. Op de Sumatrakade mogen op dit moment alleen binnenvaartschepen afmeren voor maximaal enkele dagen.

Frustratie en onmacht bij bewoners Sumatrakade
DAS wil met haar steun aan de actie illustreren dat iedereen, ook als je zelf geen enkel initiatief neemt, tóch in een juridisch conflict kan belanden. DAS weet uit ervaring dat elk juridisch conflict, hoe groot of klein ook, gepaard gaat met gevoelens van frustratie en onmacht. Bovendien kost het halen van je gelijk veel tijd, geld en energie. Daarom zal DAS de bewoners langs de zijlijn ook juridisch adviseren.

DAS sponsort rechtvaardigheid
De steun van DAS aan de bewoners van de Sumatrakade is het begin van een sponsoringproject waarbij DAS groepen gedupeerden wil helpen in hun juridisch strijd. Twee keer per jaar wil DAS haar steun bieden aan groepen mensen die gezamenlijk in een juridisch conflict beland zijn buiten hun eigen schuld. Projecten die worden uitgekozen komen in aanmerking voor juridisch advies en ondersteuning in de communicatie.

Einde bericht

Noot aan de redactie:
DAS Rechtsbijstand is de grootste juridische dienstverlener van Nederland. DAS heeft 850 medewerkers in dienst, waaronder circa 400 juristen en verhaalsdeskundigen, zodat de bij DAS verzekerde particulieren en bedrijven altijd kunnen terugvallen op deskundige specialisten. DAS behandelde in 2004 circa 85.000 zaken, op meer dan 40 verschillende rechtsgebieden. De premieomzet van DAS Nederland in 2004 bedroeg 133,8 miljoen euro en de winst voor belastingen 10,5 miljoen euro. DAS is gevestigd in 15 Europese landen en daarmee ook Europees marktleider op het gebied van rechtsbijstand. In Nederland heeft DAS vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Arnhem en Rijswijk.