BredeSchoolNet

Subsidieregeling kinderopvang

Het ministerie van SZW heeft een nieuwe subsidieregeling voor de kinderopvang. Aanvragen moeten voor 1 juli binnen zijn.

Het ministerie van SZW wil een goede uitvoering van de Wet kinderopvang bevorderen, net als de kwaliteit van de kinderopvang. Ook s amenwerking tussen kinderopvangvoorzieningen met andere jeugdvoorzieningen is belangrijk, vindt het ministerie. Dat blijkt uit de nieuwe Subsidieregeling kinderopvang.

In mei 2005 publiceerde het ministerie van SZW de Subsidieregeling kinderopvang, net als de bijbehorende toelichting van de minister. De informatie wordt samengevat aan de hand van een aantal vragen.

Voor wanneer moet de subsidieaanvraag binnen zijn? Voor 1 juli 2005 als het gaat over projecten voor het kalenderjaar 2005. De minister kan eventueel overgaan tot het vaststellen van een tweede tijdvak.

Aan welke voorwaarden moeten subsidieaanvragen voldoen? Het budget wordt ingezet voor een aantal aandachtsgebieden. Primair gaat in 2005 de aandacht uit naar de bevordering van een goede uitvoering van de Wet kinderopvang, en naar de bevordering van de kwaliteit van de kinderopvang.
De aandachtsgebieden op een rij:

1. bevordering van een goede uitvoering van de Wet kinderopvang;
2. bevordering van de kwaliteit van kinderopvang;
3. financiering van de kinderopvang;

4. versterking van het ondernemerschap in de kinderopvangsector;
5. stimulering en ontwikkeling van innovaties binnen buitenschoolse opvang;

6. ontwikkeling en totstandbrenging van zelfreguleringsinstrumenten;
7. verbetering van het bereik en de toegankelijkheid van kinderopvang in de zin van de Wet kinderopvang;

8. bevordering van samenwerking van kinderopvangvoorzieningen met andere jeugdvoorzieningen.

Projecten die het beste voldoen aan de criteria voor subsidieverlening komen het eerst voor toekenning in aanmerking.
NB: een aanvrager kan maximaal 2 aanvragen indienen. Voor welke termijn geldt de subsidie?
Maximaal 18 maanden.

Is er een maximumbedrag aan verbonden?
Het maximum te subsidiëren bedrag per subsidieontvanger is EUR 500.000.
In totaal is voor 2005 een budget beschikbaar van EUR 3.375.000, waarvan ten hoogste EUR 1.590.000 in dat jaar kan worden bevoorschot. Voor elk thema heeft het ministerie een plafond vastgesteld. Die vindt u hier: http://docs.szw.nl/pdf/27/2005/27_2005_2_13084.pdf.

Hoe moet de subsidie worden aangevraagd?
De aanvraag wordt schriftelijk ingediend bij de Directeur Arbeidsverhoudingen van het ministerie van SZW, die de subsidie namens de minister verstrekt.
Wat er bij de aanvraag moet worden overlegd staat in de toelichting van het ministerie. Hierin leest u ook alles over de beoogde verdeling van de subsidie, over weigeringsgronden en exacte informatie over alle voorwaarden. Ook vindt u er een model accountantsverklaring. Klik hier om naar de toelichting te gaan.

De complete regeling
http://docs.szw.nl/pdf/27/2005/27_2005_2_13084.pdf. En de toelichting: klik hier.