Gemeente Apeldoorn

35% aanvragers bijstand vindt zelf werk

Uitkomsten Apeldoorns onderzoek

35% van de mensen die zich met het verzoek om bijstand meldt bij de gemeente Apeldoorn vindt zelf werk. Dit blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Apeldoorn is uitgevoerd. Apeldoorn is pilotgemeente als het gaat om de uitvoering van Wet Werk en Bijstand. Work first is het parool. 70% van de mensen die een uitkering komt aanvragen wordt in Apeldoorn het dringende advies gegeven om eerst de mogelijkheden op de arbeidsmarkt eens beter te gaan verkennen. Onderzoek wijst uit dat door deze werkwijze maar liefst 35% van deze groep zelf werk vindt. Per saldo gaat het om 175 mensen die hierdoor aan het werk én uit de bijstand blijven. Het onderzoek wijst verder uit dat 20% alsnog een bijstandsuitkering krijgt, en 20% een WW of WAO uitkering. Daarnaast is er een groep van 20% die vanwege een teveel aan vermogen, een terugkeer naar school en andere oorzaken niet voor een uitkering in aanmerking komt. Resteert een groep van 5% die zich ten onrechte niet meer meldt. Apeldoorn gaat naar deze groep, die vooral uit jongeren bestaat, nader onderzoek verrichten.

De gemeenten zijn vanaf dit jaar zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand. De gemeenten zijn er in geslaagd om het beroep op de bijstand danig in te perken. Vraag was echter waar de mensen die niet in bijstand dan wel terechtkomen. Het Apeldoorns onderzoek geeft antwoord op deze vraag.

Een actief beleid

De gemeente Apeldoorn voert een actief sociaal beleid. Doelstelling is om mensen uit de uitkering en aan het werk te krijgen. De gemeente Apeldoorn voert samen met het CWI en het UWV een pilot uit. Vertrekpunt voor de pilot is work first. 70% van de mensen die een uitkering komt aanvragen wordt te verstaan gegeven dat er prima mogelijkheden zijn om aan het werk te gaan. De gemeente zorgt hierbij voor de nodige begeleiding en ondersteuning. Mensen kunnen veel dan ze denken. Zelfredzaamheid is van groot belang. Onderzoek toont aan dat als mensen eenmaal in een uitkering zitten er maar moeilijk weer uitkomen. Vandaar onze actieve opstelling aan de voorkant, aldus verantwoordelijk wethouder Minie Walma.

De uitkomsten van het onderzoek geven de gemeente Apeldoorn overigens wel aanleiding om nog eens goed te gaan kijken naar de 5% die wordt weggestuurd en ten onrechte niet meer terug komt bij de gemeente. Het gaat om 23 mensen (meest jongeren) die minder zelfredzaam zijn dan van tevoren is ingeschat. Concreet houdt dit in dat de 15 jongeren alsnog worden opgeroepen en er samen met ROC/leerplicht/CWI een plan van aanpak wordt vastgesteld.

Voor het laatst bijgewerkt op: 31-mei-2005 10:31