Heuvelrug, 10.40 uur

Utrecht 31-05-2005 - Nieuwsberichten district Heuvelrug

Reeks vernielingen van ruiten

WIJK BIJ DUURSTEDE Op verschillende plaatsen zijn in de afgelopen weken ruiten vernield van gebouwen en woningen. Van zes vernielingen kreeg de politie een aangifte binnen. Het gaat om gebouwen en woningen aan onder andere de Dukdalf, Karolingersweg en Haraldstraat.

De politie vermoedt dat in veel gevallen met een steen tegen de ruit is gegooid.

Degenen die meer weten over deze vernielingen of verdachte situaties zien, worden verzocht de politie te bellen via 0900-8844 (wijkteam Wijk bij Duurstede). Bij situaties waarbij een vernieling wordt gezien, kan gebeld worden via 112.

Politie pakt overlastgevers aan

DOORN/MAARN/LEERSUM De wijkpolitie in Doorn, Maarn en Leersum gaat binnenkort ouders van overlastgevers informeren en bij notoire overlastgevers het gesprek aan. Met deze persoonlijke aanpak wil de politie het aantal meldingen van overlast en lokale vernielingen verminderen.

Tot deze stap is besloten na overleg met wijkagenten, jongerenwerkers en vertegenwoordigers van de drie gemeenten. Aanleiding is de hoeveelheid overlastmeldingen en het aantal lokale vernielingen.

Opzet van de nieuwe aanpak is dat door politieagenten consequent namen van overlastgevers genoteerd worden. Van eenieder die tot een groep behoort, waarover een melding van overlast binnenkomt, wordt de personalia vastgelegd. De politie zal direct bekeuren als strafbare feiten geconstateerd worden, zoals vernieling, drankgebruik of geluidsoverlast, wordt direct bekeurend opgetreden. Vervolgens worden ouders van overlastgevers door de politie schriftelijk op de hoogte gesteld van de gemelde overlastsituatie.

Komt een jongere voor de derde keer in beeld voor overlast, dan gaat de politie het gesprek aan met de ouders en de jongere zelf. Daarin wordt gewezen op de verantwoordelijkheid die ook de ouders hebben ten opzichte van hun kroost.

In Maarn is inmiddels ook al een avond belegd voor de overlastgevende jongeren en bewoners/klagers van het 5 Mei-plein om begrip voor elkaars probleem te krijgen.

Vernieling

VEENENDAAL In de nacht van maandag op dinsdag heeft de politie een 40-jarige man uit Veenendaal aangehouden.

Omstreeks 00.30 uur kwam bij de politie de melding binnen dat een dronken man zich bevond in een caravan aan de Parallelweg. De gearriveerde politie sommeerde de verdachten de caravan te verlaten. Toen hij de caravan verliet werd hij agressief en gooide een ruit in. Hij is aangehouden en ingesloten voor verhoor.