Gemeente Hellevoetsluis


Wethouder Bouma neemt een kijkje in de proefwijk

Veel blauwe papiercontainers op straat

Op de eerste inzameldag van het Oud Papier en Karton bekijkt wethouder Bouma, samen met een vertegenwoordiger van de inzamelaar Van Gansewinkel en de toezichthouder van de gemeente het aantal buiten gezette minicontainers in Den Bonsen Hoek. Als proef zijn er in een groot gebied in Den Bonsen Hoek zo'n 1.000 minicontainers voor Oud Papier en Karton uitgezet.

Vanaf het begin was wethouder Bouma enthousiast over het voorstel om een proef te doen om Oud Papier en Karton in minicontainer te gaan ophalen. Zeker omdat het een proef is waarbij geluisterd gaat worden naar de gebruikerservaring van de burger. Na de proefperiode wordt de container door de gemeente weer teruggenomen en worden de resultaten geëvalueerd. In de evaluatie worden de gebruikerservaringen, de kosten en de baten, het effect op het afval en de consequenties voor de verenigingen en scholen beoordeeld.

Tijdens de ronde door de wijk viel de felblauwe kleur van de container op. De 550 felblauwe containers zijn gratis ter beschikking gesteld door een containerleverancier. Deze containers komen uit een andere gemeente waarin men ook een proef heeft gedaan. In deze gemeente is de papierinzameling met minicontainers doorgezet maar zonder de felblauwe container. Volgens wethouder Bouma is dat goed te begrijpen. De overige 450 minicontainers hebben alleen een blauw deksel. Dat is al een heel stuk beter. Maar over de vakterm "minicontainer" voor een 240 liter container zijn de mening verdeeld.

Op de eerste ledigingsdag stonden 815 papiercontainers aan de straat die samen goed waren voor 22.900 kilo papier . De meeste containers waren goed gevuld met papier en karton. Dat was ook te verwachten want de bewoners die geen container voor papier wilde hebben konden hem weigeren. Van de 1.143 aangeschreven adressen weigerde 174 bewoners de containers. Ongeveer 40 procent van deze bewoners gaf hierbij als reden aan dat men het Oud Papier naar de vereniging, school en kerk blijft brengen en 30 procent heeft geen ruimte.

Halverwege de proef laat de gemeente een telefonische enquête onder de bewoners van Den Bonsen Hoek houden. Wethouder Bouma is zeer benieuwd wat het resultaat van deze enquête is. Want het doel van de proef ligt voor de hand: het zoveel mogelijk inzamelen van Oud Papier en Karton. Maar de beoordeling van het gemak van de bak is belangrijk criterium. Daarom neemt wethouder Bouma nu al een kijkje om tijdens de evaluatie een goed beeld te hebben.

De proef in Den Bonsen Hoek duurt nog tot december 2005. Daarna zal door het gemeentebestuur worden besloten of de papiercontainer in (heel) Hellevoetsluis zal worden ingevoerd.