RUSSISCH CULTUREEL CENTRUM

Russen in Nederland profileren zich met nieuw festival



Wat hebben kamermuziek en animatiefilms met elkaar gemeen? Beide kunstvormen hebben in Rusland een bijzondere culturele status, een hoge kwaliteit en een breed publiek. En van beide zijn begin juni staaltjes te zien en te horen op het BOLSJOJ FESTIVAL. De eerste editie van dit nieuwe jaarlijkse festival, een bloemlezing over artistieke grenzen heen, loopt tot 10 juni 2005 in Amsterdam en Rotterdam.

RUSSISCHE CULTUUR UIT DE EERSTE HAND
Het BOLSJOJ FESTIVAL is een initiatief van de Russisch-sprekende gemeenschap in Nederland, die oude en nieuwe landgenoten graag laat delen in de culturele rijkdommen van Rusland. Dat land heeft meer te bieden dan Tsjaikovsky, Don-kozakken en matrjosjka-poppetjes. Het bekende en het onbekende gaan samen op. Iedere belangstellende, Nederlander of Rus, kenner of niet, zal merken dat achter elke ontdekking talloze andere liggen.

KAMERMUZIEK IN AMSTERGRAD MOZAIEK
De Russische uitvoeringstraditie is ook in het Westen terecht een begrip. Hoogtepunt in het BOLSJOJ FESTIVAL is een concert op 2 juni in Het Concertgebouw. Dan treden in de Grote Zaal celliste NATALIA GUTMAN en pianiste ELISSO WIRSALADZE samen op met een eigen programma, bestaand uit sonates van Beethoven, Richard Strauss en Rachmaninov. Voor de liefhebbers van het beste op muziekgebied een absolute must.

RUSSISCHE ANIMATIE AAN DE AMSTEL
De Russische animatiefilm bestaat sinds eind jaren twintig en put zijn thematiek uit literatuur en folklore. Speels, humoristisch en fantasierijk, maakt het genre ook in het tijdperk van tv en computer kinderen vertrouwd met culturele bronnen en helpt het hun horizon te verbreden. Op zaterdagmiddag 4 juni en zondagmiddag 5 juni toont BIOSCOOP KRITERION een veelzijdig en veelvormig programma. Interessant voor kinderen maar ook voor volwassen liefhebbers en professionals.

BOLSJOJ FESTIVAL 2005
Organisator van het nieuwe, jaarlijkse BOLSJOJ FESTIVAL is het Russisch Cultureel Centrum Amsterdam (RCC). De preview-editie van 2005 is nog bescheiden van omvang, maar prikkelend van samenstelling. Ze omvat, naast de concerten en de animatiefilms, een fototentoonstelling over het beleg van Leningrad, een concert van Russische studenten aan Nederlandse conservatoria en een Lomo-fotoparty.

Meer informatie op de site www.ruslandfestival.nl of per Email concert@cultureelcentrum.nl

31 mei 05 11:30