Gemeente Berkel en Rodenrijs

Algemeen nieuws

Voorjaarsnota 2005: tekort gemeente afgenomen
Vorige week is de Voorjaarsnota 2005 verschenen. Elk voorjaar geeft de gemeente Berkel en Rodenrijs een Voorjaarsnota uit, waarin de financiële ontwikkelingen voor de komende vier jaar worden gepresenteerd. De nota wordt op 9 juni in de Voorjaarsnotacommissie behandeld. Daarna wordt in de raadsvergadering van 28 juni besloten of de plannen die in de nota staan ook daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden. Na deze raadsvergadering zullen de besluiten en eventuele wijzigingen in De Heraut verschijnen.

De afgelopen jaren is door de gemeente een sober beleid gevoerd. Economisch mindere tijden, rijksbezuinigingen en vertraging in de woningbouw hebben onze inkomsten drastisch lager doen uitvallen. Een voorzichtig financieel beleid blijft dus noodzakelijk.

Zoals het er nu uitziet, is de Voorjaarsnota 2005 de laatste waarbij de gemeente Berkel en Rodenrijs helemaal zelfstandig beslissingen kan nemen. Naar verwachting zal door het besluit tot herindeling het preventief toezicht door de provincie Zuid-Holland binnenkort in werking treden. Bij belangrijke besluiten moet dan voortaan eerst overleg worden gevoerd met de gemeenten Bergschenhoek en Bleiswijk.

Door de fusie lijkt de lange termijn vooruitblik van de Voorjaarsnota wat vreemd. Over anderhalf jaar ontstaat immers een nieuwe gemeente. Maar alles wat wij nu plannen is voor de nieuwe gemeenteraad een basis om op verder te bouwen of, als men dat wenst, om veranderingen in aan te brengen. Wat dat betreft is er eigenlijk weinig verschil met een Voorjaarsnota in het jaar voordat een nieuwe gemeenteraad gekozen wordt.

Ondanks meevallers nog steeds bezuinigen
Ondanks het behoedzame financiële beleid kampen we met een structureel tekort. Een van de hoofdlijnen van de Voorjaarsnota 2005 is het verminderen van dit tekort. Vorig jaar zijn we al begonnen met bezuinigen. Hiermee willen we voorkomen dat de gemeente op de lange termijn een blijvend begrotingstekort heeft. Mede door de rijksbezuinigingen moet de gemeente de komende tijd circa EUR 200.000 per jaar bezuinigen. Hierdoor zal in 2010 een begrotingsevenwicht kunnen worden bereikt.

In principe is er dan ook geen ruimte voor nieuw beleid. Ondanks dat moeten er toch mogelijkheden zijn voor nieuwe initiatieven en moet geld worden gereserveerd om deze nieuwe activiteiten te kunnen realiseren. Dat betekent dat op andere onderwerpen bezuinigd moet worden. Maar er zijn ook nog financiële meevallers en aanpassingen van het budget.
Kortom, door het sobere beleid van de afgelopen jaren, de voorgestelde bezuinigingen én een aantal meevallers, kunnen de tegenvallers opgevangen worden, is er beperkte ruimte om gewenst nieuw beleid uit te voeren en neemt het structurele tekort af.

Hoe bezuinigt de gemeente?
Waarop is de gemeente van plan de komende tijd te bezuinigen?

Minder groei personeel gemeente
Ondanks de groei van de gemeente stijgt de personeelsformatie nauwelijks. Regelmatig is in de raad de omvang van het personeelsbestand van de gemeente besproken Ook in de komende jaren zal het aantal medewerkers minder kunnen groeien dan de groei van het dorp rechtvaardigt.

Er zijn ook meevallers
Een deel van de afname van de tekorten vindt plaats door enkele structurele meevallers over 2004.

Dividend Eneco stijgt
De komende jaren worden aanzienlijk meer inkomsten verwacht vanuit dividend Eneco. Dit omdat de afgelopen twee jaren de dividenduitkering aanmerkelijk hoger lag dan het geraamde bedrag.

Afname risico's
Verder zijn twee omvangrijke risico´s komen te vervallen. Zo is ten aanzien van één van de claims die het waterschap Delfland bij ons had neergelegd afgesproken dat het waterschap het grootste deel van de kosten voor haar rekening neemt. Een relatief klein deel van de kosten komt nu nog voor rekening van de gemeente. Ook zijn afspraken gemaakt over de bijdrage van de Stadsregio aan de grondexploitatie Vinex van de gemeente (tweede lumpsum). Door het afnemen van deze twee risico´s kan de omvang van de Algemene Reserve (de buffer van de gemeente om risico's mee af te dekken) eveneens minder worden. Het overschot van deze Algemene Reserve zal nu worden gebruikt om het structurele tekort te verminderen.

Andere inkomsten

Verhoging leges
Een andere manier om tekorten te verminderen, is het creëren van nieuwe inkomsten. De gemeenteraad had al besloten het structurele tekort op de leges van EUR 169.000 af te dekken door de leges te verhogen. Hierdoor worden de leges kostendekkend.

Nieuw beleid
Ondanks het kwetsbare financiële evenwicht wordt voorgesteld ook nieuw beleid te creëren. Want uiteraard willen wij niet achterblijven bij de maatschappelijke ontwikkelingen. Sommige ontwikkelingen worden immers wettelijk opgelegd. Hieronder volgen enkele voorbeelden van voorgesteld nieuw beleid.

Sportstimulering
Met de tijdelijke stimuleringsregeling Buurt, Onderwijs en Sport (BOS) wil het ministerie van VWS de samenwerking tussen partijen uit buurt, onderwijs en sport op lokaal niveau stimuleren. De BOS maakt het voor Berkel en Rodenrijs mogelijk het sportbeleid dat gericht is op het stimuleren van sport onder de jeugd, te stimuleren. Voorgesteld wordt vanaf 2006 hiervoor structureel een bedrag van EUR 10.000 te reserveren.

Wijkopbouw
De wijken Westpolder Bolwerk en Meerpolder zijn volop in ontwikkeling. In deze wijken ontstaan allerlei nieuwe initiatieven waarvoor mensen bij de gemeente zullen aankloppen. Omdat wijkopbouw een speerpunt van het gemeentebeleid is, wordt voorgesteld hiervoor een bedrag van EUR 10.000 beschikbaar te stellen. Dit gebeurt in het kader van het opbouwen van een samenleving. Uit dit bedrag kunnen initiatieven die vanuit de bewoners komen, ondersteund worden.

Ouderenadviseur
Het project ouderenadvisering wordt in 2005 in 3B-verband gerealiseerd. Dit project wordt eenmalig gefinancierd uit een reserve bij de stichting Ouderenplatform. Om het project vanaf 2006 permanent te maken en om te zetten in een structurele voorziening, is jaarlijks een bedrag van EUR 13.500 nodig.

Professionalisering Peuterspeelzaal
Ook wordt geld gereserveerd voor de professionalisering van de Peuterspeelzaal. De kosten zullen de komende jaren hoger worden. In 2005 EUR 18.000 en vanaf 2006 jaarlijks EUR 35.000.

Organisatie brandweer
Bij de brandweer werken circa 40 tot 45 vrijwilligers/parttimers. Er moeten echter strakkere regelingen komen om vrijwilligers bij alarmering te verplichten om te komen. In brandweerkringen wordt dit consignatie genoemd. Verwacht wordt dat in de loop van 2005 voor de kantoortijden, en eind 2006 voor de weekenden, consignatieregelingen worden afgesloten met vrijwilligers. Hierdoor wordt in ieder geval de opkomst op deze tijden gegarandeerd. De volgende kosten worden voorzien: voor het jaar 2006: EUR 19.000 en vanaf het jaar 2007: EUR 33.000.

Ondernemersloket
Een structureel budget van EUR 15.000 is nodig om het Ondernemersloket draaiend te houden. Met dit loket werken we aan een betrokken en levendige ondernemersgemeenschap. Maar ook aan een sterk vestigingsklimaat voor bedrijven.

Digitale dienstverlening
Het verbeteren van de digitale dienstverlening staat al langere tijd hoog op de agenda bij de gemeente. Het afgelopen jaar is deze manier van dienstverlening flink uitgebreid, in de vorm van een Inwonersloket, een Ondernemersloket en een WOZ-loket. De zoekfunctie is verbeterd en de rubriek Vrije Tijd is toegevoegd. Een website voor het bedrijventerrein Oudeland wordt nog opgezet. In 2007 moet 65% van de dienstverlening via internet plaatsvinden. 60% Van alle overheidsformulieren moet dan ook via internet beschikbaar zijn. Hierdoor wordt de druk op de systemen en techniek van de website groter. Dit brengt extra kosten met zich mee: EUR 20.000 per jaar .

Tot slot
Door de hiervoor genoemde bezuinigingen, meevallers en budgetaanpassingen is het tekort van de gemeente al aanzienlijk verminderd. Al met al is het structurele tekort op langere termijn bijna EUR 7 ton. Dit is EUR 2 ton lager dan de prognose uit de begroting 2005-2008. Daarmee liggen we op schema wat betreft het terugdringen van het structurele tekort.
De gemeente Berkel en Rodenrijs gaat de herindeling met Bleiswijk en Bergschenhoek dan ook in vanuit een betrouwbare, transparante financiële positie. Dit geldt voor de algemene dienst, maar ook voor de grondexploitaties. Er ligt een goede basis voor een fusie. De gemeente heeft er alle vertrouwen in gezamenlijk te zorgen voor een gemeente, waar het voor de bewoners uit de 3-B hoek prettig wonen, werken en ontspannen is.

Meer informatie of bestellen?
Als u meer informatie over de Voorjaarsnota 2005 wilt of deze wilt bestellen, kunt u contact opnemen met de afdeling Financiën, telefoonnummer (010) 514 0727.