Ingezonden persbericht


Persbericht

Autodesk Revit wordt gebruikt voor ontwerp 'Freedom Tower'-project in New York
Toepassing van Building Information Modeling vergroot samenwerking en afstemming tussen architecten, ontwerpers, ingenieurs en onderaannemers

Barendrecht, 31 mei 2005 - Autodesk maakt bekend dat Skidmore, Owings & Merrill LLP (SOM) heeft gekozen voor Autodesk Revit als 'Building Information Modeling'-standaard voor het 'Freedom Tower'-project. Freedom Tower is het eerste kantoorgebouw dat zal verrijzen op de plek van het voormalig World Trade Center in New York City. SOM heeft Autodesk Revit Building als officiële ontwerp- en documentatieoplossing voor het project gekozen om het ontwerpteam in staat te stellen ideeën sneller te verwezenlijken. Het volledige kernteam, inclusief de ingenieursbureaus Cantor Seinuk Group (CSG) en Jaros Baum & Bolles (JB&B), werkt samen binnen het Revit-model. Nadat was gebleken dat de architecten en ontwerpers met Revit Building op volstrekt natuurlijke wijze konden werken en bovendien aanzienlijk minder tijd hoefden te besteden aan revisies en aanpassingen, besloot SOM het gebruik van Revit Building uit te breiden van de complexe ondergrondse niveaus van het gebouw tot het gehele project, inclusief kern, ombouw, structuur en bekabeling. Naast Revit Building werkt SOM ook met Autodesk Buzzsaw voor het aanmaken, beheren en delen van de grote hoeveelheid digitale ontwerpgegevens van het project Freedom Tower en met Autodesk Consulting voor software-implementatie en -training.

Revit Building: grote voordelen, minimale risico's SOM heeft voor het project Freedom Tower een vergelijkend onderzoek uitgevoerd waarbij verschillende softwareoplossingen werden beoordeeld op volgroeidheid, mate van ondersteuning en aantoonbare projectresultaten. SOM koos Autodesk Revit Building als 'building information modeling'-oplossing vanwege het gebruiksgemak, de volledig associatieve views, de planningsfunctionaliteit en de mogelijkheden tot integratie met andere applicaties.

Om de overgang naar het 'Autodesk Revit'-platform succesvol te laten verlopen, deed SOM een beroep op Autodesk Consulting voor ondersteuning bij de implementatie en training. Autodesk Consulting maakte de specifieke constructiecomponenten waarmee architecten het ontwerpproces kunnen stroomlijnen, voorzag SOM van best practices en hielp bij het doorvoeren van de wijzigingen in de werkstromen die nodig waren om de 'building information modeling'-oplossing te kunnen implementeren. Revit Building slaat alle constructiegegevens nu op in databases en niet in losse bestanden. Als gevolg van de overstap op Revit Building slonk de hoeveelheid documentatie voor het project van meer dan 20.000 afzonderlijke CAD-bestanden tot vijf gecoördineerde Revit-databases.
Integraal building information model
SOM maakte met Revit Building een digitaal building information model van de Freedom Tower, met gegevens uit andere applicaties waarmee bijvoorbeeld energieanalyses konden worden uitgevoerd. Ook werd het model gebruikt om de vormgeving van het gehele gebouw en van de afzonderlijke verdiepingen te onderzoeken. Dankzij dit veelomvattende model kon SOM de analytische gegevens rationaliseren en vertalen naar de praktijk en het ontwerp van het gebouw net zo lang aanpassen tot het voldeed aan de veiligheidsnormen. Doordat Revit Building parametergestuurde technologie biedt voor het verwerken van wijzigingen, konden deze aanpassingen meteen en gecoördineerd worden doorgevoerd in het gehele project, met als resultaat aanzienlijke tijdwinst.
Samenwerking en coördinatie in teamverband
Communicatie en gegevensbeheer binnen een project met honderden medewerkers is een enorme uitdaging. Tijdens coördinatie-overleg met alle betrokken partijen, waaronder Cantor Seinuk Group (CSG), Jaros Baum & Bolles (JB&B) en Tishman Construction Corporation, komt er geen rood potlood aan te pas, wel een plasmascherm waarop het Revit Building-model wordt bekeken en beoordeeld.
SOM verwacht dat dit project meer ontwerpgegevens zal opleveren dan enig ander project in de lange geschiedenis van het bedrijf. Door de strakke planning moet het team efficiënt samenwerken, taken goed inplannen en snel uitvoeren en tijdig de vereiste vergunningen verkrijgen van de projectstakeholders, onder wie de eigenaar/ontwikkelaar (Silverstein Properties), de landeigenaar (de havenautoriteit van New York en New Jersey), de Lower Manhattan Development Corporation (LMDC), de burgemeester van New York City en de gouverneur van de staat New York. Ter aansturing van dit complexe proces maakt SOM gebruik van de on line samenwerkingsservice Autodesk Buzzsaw voor het verspreiden van projectverslagen, het delen van ontwerpdocumenten en uiteindelijk ook het aansturen van het constructieproces.

Autodesk

Autodesk werd opgericht in 1982 en is de belangrijkste leverancier van software voor technisch ontwerpen en digitale content. Autodesk biedt oplossingen voor professionals in architectonisch ontwerpen, geografische informatie systemen (GIS), werktuigbouwkundig ontwerpen, digitale media, en mobiele datadiensten. Door vooruitstrevende producten en diensten aan te bieden kunnen klanten van Autodesk hun digitale gegevens optimaal creëren, beheren en gebruiken gedurende de looptijd van een project. Voor meer informatie over het bedrijf en de producten kijk op www.autodesk.nl.

Opmerking voor de redactie
Neem voor meer informatie contact op met:

Autodesk Benelux
Sjoerd Lazeroms
Tel 0031 180 691000
sjoerd.lazeroms@autodesk.com

Potters PR
Monique Potters
Tel 0345 501595
GSM 06 28 88 96 32
monique@potterspr.nl