Gemeente Boskoop



Gemeente Boskoop stelt gedragscode vast (30-05-2005)

De gemeente Boskoop heeft een gedragscode voor de ambtenaren vastgesteld. Deze gedragscode is het resultaat van de wens van de gemeente om opvattingen over "goed gedrag" op papier te zetten. Er is dus geen sprake van misstanden als aanleiding. Niet alleen het gemeentebestuur, maar ook de ambtenaren en de Ondernemingsraad staan achter de gedragscode. Zij hebben tijdens het werkoverleg zelf de basis gelegd voor de nieuwe regeling.

De gedragscode gaat in op diverse zaken. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met: gemeentelijke voorzieningen en regelingen, vertrouwelijke en gevoelige informatie, nevenfuncties, aanbiedingen en geschenken, offertes en aanbestedingen, externe relaties. In de gedragscode is ook opgenomen dat er bij overtreding of het negeren van de code sancties opgelegd kunnen worden. Uiteraard is de sanctie afhankelijk van de aard van het vergrijp.

De laatste jaren is er veel gesproken over de integriteit van de overheid en de ambtenaren. Er wordt vanuit de overheid dan ook veel aandacht besteed aan het integriteitsdenken. Op dit moment ligt er bij de eerste Kamer een voorstel tot wijziging van de Ambtenarenwet.