Gemeente Enschede

Processen-verbaal bij integrale handhavingcontrole horeca

dinsdag 31-05-2005

Zeer grote hennepplantage opgerold in Enschede

Afgelopen donderdagmiddag en -avond (26-05-05) heeft er in Enschede Zuid een gerichte controle plaatsgevonden bij laagdrempelige horeca (cafetaria's, snackbars, shoarmazaken) Medewerkers van de gemeente, UWV, Keuringsdienst van Waren, Douane en Politie Twente hebben in totaal 10 horecapanden gecontroleerd. Onderzocht is of deze panden en zijn ondernemers voldoen aan de wettelijke verplichtingen die van toepassing zijn op deze branche. De controle vond plaats onder verantwoordelijkheid van de gemeente.

Tevens zijn door de hele stad gericht woningen op hennepplantages gecontroleerd.

Met deze controles wordt geprobeerd inzicht te krijgen op het gebied van veiligheid, leefbaarheid en hygiƫneomstandigheden. Er gaat een preventieve werking vanuit, terwijl ondernemers die zich niet houden aan de eisen, tijdig opgespoord kunnen worden. De medewerking van alle ondernemers was bijzonder positief. Er waren geen wanklanken.

Resultaten:

In 8 gevallen is geconstateerd dat de regeling m.b.t. afvalscheiding en/of vetput niet op orde is. Hiervoor is een schriftelijke waarschuwing gegeven en wordt binnen 4 weken een hercontrole uitgevoerd. In 4 gevallen is proces verbaal opgemaakt, cq een waarschuwing gegeven i.v.m. bewaartemperatuur van vlees. De Douane gaat in 3 gevallen naheffing accijnzen opleggen voor het aantreffen van sterke drank uit o.a. Duitsland.

Hennepplantages:

Van de 8 adressen die we hebben gecontroleerd waren er 2 positief. 1 zeer grote plantage waarbij in 3 ruimtes in totaal ongeveer 750 oogstrijpe hennepplanten werden aangetroffen. Verder lag er materiaal voor het opzetten van nog een plantage in dit pand. Alle planten en apparatuur zijn vernietigd. Het pand was niet bewoond.

Het tweede adres had 163 planten op zolder. De bewoonster is aangehouden en verhoord.


---