Gemeente Hoorn


Waardering leefbaarheid in Hoorn gestegen

Persbericht d.d.: 31 mei 2005

De inwoners van Hoorn vinden dat de leefbaarheid in de stad licht is gestegen. Dit blijkt uit een enquête die is gehouden in het kader van de derde Leefbaarheidsmonitor Hoorn 2004. Het totaaloordeel over de leefbaarheid in Hoorn is gestegen van 6,7 in 2001 naar 7,0 in 2004.

In november 2004 is een enquête gehouden onder inwoners van Hoorn. Gelijkertijd is de vragenlijst verzonden naar 'sleutelpersonen', zoals vertegenwoordigers van Intermaris Woondiensten, Stichting Netwerk, de politie, de gemeente en de wijkoverlegorganen.

Inwoners en sleutelpersonen is gevraagd om, naast een totaalcijfer voor de leefbaarheid, ook rapportcijfers te geven voor dertien leefbaarheidsaspecten in de buurten van Hoorn. Hierbij gaat het om groen- en speelvoorzieningen, scholen, winkels en andere voorzieningen, het samenleven van allochtonen en autochtonen, betrokkenheid in de buurt, vervuiling, overlast van activiteiten, criminaliteit, veiligheidsgevoel en verkeersoverlast. De uitkomsten spelen een belangrijke rol bij het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in de wijken en buurten in Hoorn. De enquête is eerder gehouden in 1998 en 2001.

Resultaten
In vergelijking met de meting in 2001 is de beoordeling van de leefbaarheid in 2004 in de meeste buurten van Hoorn hoger uitgevallen.

De totaalbeoordeling van de leefbaarheid is in veertien van de twintig buurten hoger. In één buurt van de Kersenboogerd is het totaaloordeel gelijk aan dat in 2001. In vier buurten is het totaaloordeel iets lager en in één buurt behoorlijk lager (Grote Waal Zuid, rond de Poolster en de Astronautenweg).
Ook bij de boordeling van de dertien afzonderlijke leefbaarheidsaspecten is vooruitgang geboekt. Elf van de dertien aspecten laten een hogere score zien. De hogere score varieert van 0,1% tot 0,8%. Eén aspect scoort precies gelijk als in 2001, namelijk de woonomgeving; groen- en speelvoorzieningen scoort 0,2% lager.

Wijkgericht werken
De resultaten van de Leefbaarheidsmonitor geven de subjectieve beoordeling door de geënquêteerden weer. Daarmee zijn de uitkomsten een goede informatiebron voor het wijkgericht werken in Hoorn. De informatie geeft weer hoe degenen die in de buurten wonen en werken problemen ervaren.
In 2007 vindt de volgende meting plaats. Of de in gang gezette stijging doorzet, zal zich dan uitwijzen.
---