Ministerie van Justitie

Ouderschapsplan bij echtscheiding verplicht
30 mei 2005
Het kabinet wil dat ouders die scheiden, verplicht een ouderschapsplan opstellen. Hierin maken zij afspraken over de opvoeding van hun kinderen. In de toekomst is het niet meer mogelijk te scheiden buiten de rechter om.

Dit staat in een wetsvoorstel dat minister Donner naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het wetsvoorstel maakt een einde aan de zogeheten flitsscheiding. Hierbij wordt een huwelijk zonder tussenkomst van de rechter beëindigd. Deze procedure levert volgens het kabinet grote problemen op, omdat die in het buitenland niet wordt erkend.

Verder wil het kabinet dat ouders die gaan scheiden, verplicht worden een ouderschapsplan op te stellen. Dat plan moet afspraken bevatten over de verzorging en de opvoeding van de kinderen na de scheiding. Het ouderschapsplan gaat deel uitmaken van het verzoek tot echtscheiding.

Het wetsvoorstel gaat ervan uit dat ouders na de scheiding gezamenlijk verantwoordelijk blijven voor de kinderen. Het kabinet wil dat ook de ouder zonder ouderlijk gezag, verplicht omgang heeft met het kind. De verzorgende ouder moet dit contact stimuleren.

Persbericht Ministerraad