Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2005-073

Den Haag, 31 mei 2005

Zalm benoemt Kist tot bestuurslid AFM

Minister Zalm heeft mr. A.W. (Anne Willem) Kist per 15 september 2005 benoemd tot bestuurslid van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De benoeming van de heer Kist is voor een periode van vier jaren en voorziet in de vacature die is ontstaan door het overlijden van de heer drs. J.W. (Jacob) Kaptein.

Sedert 15 september 2003 is mr. A.W. Kist voorzitter van de Raad van Toezicht van de AFM. Vanwege de onverenigbaarheid van functies heeft de heer Kist aan minister Zalm verzocht hem met onmiddellijke ingang te ontheffen van de functie van voorzitter en lid van de raad. Minister Zalm heeft dit verzoek ingewilligd.

De functie van voorzitter van de Raad van Toezicht wordt waargenomen door de heer J. (Jan) Vroegop, lid en vice-voorzitter van de raad. De taken die de heer Kist vervulde in de benoemingsprocedure, heeft de heer Vroegop waargenomen vanaf het moment dat de heer Kist zijn interesse in de bestuursfunctie kenbaar maakte.

De heer Kist is thans voorzitter van College van Bestuur van de Universiteit van Leiden. Van 1997 tot 2003 was hij directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).