Gemeente Dordrecht


---

VAVO-voorziening nieuwe stijl in Dordrecht

Ietske Roest

De gemeenten en de scholen in de regio Zuid-Holland Zuid (ZHZ) en het Da Vinci College hebben het VAVO-onderwijs gered. De Rrgio heeft het initiatief genomen om binnen de educatiebudgetten middelen vrij te maken om een nieuwe VAVO-voorziening te bekostigen. Het dagelijks bestuur van de regio ZHZ heeft ingestemd met de nieuwe financieringsvoorstellen hiertoe. Een deel van de werkgelegenheid bij het VAVO blijft hierdoor behouden. Er komt voor ten minste vijf jaar een VAVO-voorziening nieuwe stijl voor 175 leerlingen aan de Waterinklaan van het Da Vinci College in Dordrecht. Alle HAVO- en VWO-vakken kunnen worden gevolgd. Dit besluit heeft het dagelijkse bestuur van de regio Zuid-Holland Zuid vrijdag 27 mei 2005 genomen. Toelatingseisen
De gemeenten en scholen hebben criteria opgesteld wie wel en niet tot de HAVO- en VWO-opleidingen van het nieuwe VAVO worden toegelaten. Het Regionale Meld- en Coördinatie Centrum van de regio ZHZ krijgt hierbij de poortwachtersrol. De regio is van plan een eigen bijdrage te vragen als het beoogde certificaat of examen uiteindelijk niet wordt behaald. Deelname aan het onderwijs krijgt hierdoor een minder vrijblijvend karakter.

De scholen voor het Voortgezet Onderwijs (VO) in de Regio Zuid Holland Zuid ondersteunen de nieuwe VAVO-voorziening. Zij verwijzen de leerlingen die dreigen uit te vallen door naar de leslocatie van het Da Vinci College. Nieuwe wetgeving maakt het mogelijk dat de VO-scholen de leerlinggebonden financiering voor deze leerlingen meegeven. De regiogemeenten zorgen voor de financiering van volwassen leerlingen die niet meer op het Voortgezet Onderwijs zitten en stellen zich garant voor het in stand houden van een basisvoorziening.

Leerlingen die uitvallen of dreigen uit te vallen bij een VMBO-opleiding (Theoretische Leerweg) worden vanaf augustus 2005 op-maat opgevangen binnen een MBO-opleiding van het Da Vinci College. Zij krijgen indien nodig extra zorg en extra lessen.

Redactie
Ietske Roest
Communicatie

telefoon 078 639 89 83

email i.roest@dordrecht.nl

Informatie
Herman Akkerman
wethouder educatie en werkgelegenheid in Gorinchem telefoon 0183 - 65 95 95