Dienstenbond CNV

EDS CAO 2005: een nieuw akkoord?
31-05-2005

Na het verwerpen van het principe-akkoord CAO 2005, hebben we weer met EDS om tafel gezeten. Voorafgaand daaraan hebben de kaderleden van de 3 betrokken vakbonden in een gezamenlijke bijeenkomst onze uitgangspunten vastgesteld. De laatste onderhandelingen zijn goed verlopen. Het nieuwe akkoord heeft duidelijk verbeteringen opgeleverd: een betere mobiliteitsregeling en meer loon.

Hieronder staan de wijzigingen ten opzichte van het eerder door u verworpen principe-akkoord. De volledige tekst vindt u op het intranet.

Duidelijker: alleen voor vaste werkplekken
De mobiliteitsregeling is van toepassing wanneer de werkgever wil dat u op een andere (nieuwe) vaste werkplek uw werk gaat doen. De regeling is dus niet bedoeld voor degenen die tijdelijk ergens gedetacheerd worden. Ook niet voor degenen die een functie hebben waaraan nooit een vaste werkplek verbonden is. Voor hen verandert er niets en is een mobiliteitsregeling dus niet nodig.

Nieuw: maximale reistijd 90 minuten
Dit is de reële reistijd van deur naar deur. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van een reisplanner, maar van uw daadwerkelijke reistijd met uw gebruikelijke vervoermiddel (OV of auto). Dit wordt gedaan door uw reistijd over een periode van twee maanden als richtsnoer te nemen.

Nieuw: meer flexibel-/thuiswerken
Er was al afgesproken dat flexibel en thuiswerken gebruikt gaat worden om de reistijd binnen de maximale reistijd te houden. In de vorige afspraak kon er nooit meer dan 16 uur per week thuisgewerkt worden. Deze beperking is nu vervallen.

Nieuw: detacheringregeling onveranderd
De huidige detacheringregeling is bestemd voor het reizen naar incidentele werkplekken buiten de vaste werkplek. In tegenstelling tot de eerdere afspraak, wordt deze regeling niet aangepast, de daarin opgenomen maximale reistijd van 60 minuten blijft ongewijzigd. In het kader van de mobiliteitsregeling kan deze regeling overigens wel tijdelijk worden ingezet.

Nieuw: commissie van wijzen
Er wordt een 3 leden tellende commissie ingesteld (namens werkgever, werknemer en een "derde") die een oordeel velt bij een conflict over de uitvoering van de regeling (b.v. over de bepaling van de reistijd).

Nieuw: werk naar de mensen; evaluatie
EDS zal zijn best doen om zo veel mogelijk werk naar de mensen toe te brengen, maar garandeert niet dat dit altijd lukt.

We willen de vinger aan de pols houden en zien of met dit akkoord de problemen met betrekking tot de reistijd echt worden opgelost. Er is daarom afgesproken om in november 2005 deze afspraken te evalueren, waarbij de Ondernemingsraad betrokken wordt. Het resultaat van de evaluatie zal van invloed zijn op de afspraken hierover in de CAO 2006. Met andere woorden: werkt de regeling niet naar tevredenheid, dan wordt deze in 2006 opnieuw besproken en aangepast.

Nieuw: extra 0,25% loon
Velen vonden de loonsverhoging mager. Bij nader inzien is EDS akkoord gegaan met een verhoging van de overeengekomen percentages in de matrix met 0,25%. Hierdoor komen we tot een reëlere loonaanpassing dan voorheen. We hebben er bij EDS al op aangedrongen ons informatie te verschaffen over het effect van de loonafspraak, iets waar u (kaderleden) sterk op aandringt. Wie krijgt er nu wat bij? En hoeveel collegas niets? Dit soort informatie zal belangrijk worden, want het wordt voor ons steeds meer de vraag of het huidige systeem van loonaanpassing (de matrix) te handhaven is. In goede tijden is er geen probleem, maar als er wat minder te verdelen is, werkt dit systeem niet goed.

Een aanvaardbaar resultaat
Wij denken dat we een resultaat bereikt hebben dat recht doet aan de opmerkingen die over het vorige akkoord zijn gemaakt. Dit resultaat is duidelijk beter dan het vorige: meer loon en een duidelijke mobiliteitsregeling met een reële reisafstand. We leggen dit vernieuwde principe-akkoord met een positief advies aan u voor.

Nee = actie
Zoals u weet, bent u zelf de vakbond in het bedrijf. Uw stemgedrag is dan ook van directe invloed op uw eigen situatie. U kunt ook dit principe-akkoord verwerpen, bijvoorbeeld omdat u vindt dat er nog meer bereikt kan worden. Onze inschatting is dat dit misschien mogelijk is, maar dat hiervoor dan ook daadwerkelijk harde actie van uw kant zal moeten worden gevoerd. Actie waarmee EDS echt getroffen wordt en dan denk je toch snel aan het neerleggen van het werk. Met een nee-stem spreekt u zich, wat ons betreft, ook uit voor uw deelname aan zulke acties. Aan de onderhandelingstafel is op dit moment het uiterste bereikt.

Stemmen
Laat ons uw reactie weten voor dinsdag 7 juni 2005: w.burggraaf@cnvdibo.nl