Ingezonden persbericht


PERSBERICHT / PRESS RELEASE


---

Mooiste combinaties Nieuwe Haring en Vinos de Jerez

Op maandag 30 januari verkoos een professionele jury de Manzanilla Extra Dry van Barbadillo tot beste Nieuwe Haring-sherry. Van de circa 30 ingezonden Fino's en Manzanilla's werden er bij restaurant Seinpost 15 geproefd in combinatie met Nieuwe Haring. De verkiezing was een initiatief van The Wine & Food Association i.s.m. Restaurant Seinpost.

Het was geen verrassing dat een Manzanilla met de eer ging strijken. De ziltige toon van dit type sherry bleek goed aan te sluiten bij die van de haring. De Fino's missen deze impressie en zijn vaak wat rijker van karakter. De beste Fino bij deze proeverij scoorde dan ook een stuk lager dan de meeste Manzanilla's.

Initiatief

Tijdens de internationale finale van de Copa Jerez, begin dit jaar in Jerez de la Frontera, namen Edwin van de Goor, Patron van 2e-prijswinnaar Restaurant Seinpost, en Jan van Lissum, directeur van The Wine & Food Association, het besluit om in mei, aan het begin van het haringseizoen, een uitgebreide proeverij te wijden aan de combinatie Hollandse Nieuwe - verse Manzanilla/Fino, in samenwerking met Het Haringhuisje in Scheveningen. Doelstelling was uit te vinden welke Vinos de Jerez op de meest harmonieuze wijze te combineren zijn met de Noordzeeharing.

Selectie

Voorafgaand aan de 'finale' op 30 mei ontving The Wine & Food Association ruim 30 Fino's en Manzanilla's, die stuk voor stuk drie keer werden geproefd: de eerste keer op zichzelf, vervolgens bij verse, rauwe haring en tot slot bij haring met uitjes, de meest populaire wijze waarop haring in ons land genuttigd wordt. Op 30 mei proefde een 30-koppige jury bestaande uit sommeliers, restaurateurs, pers, genodigden en proevers van The Wine & Food Association de 15 'finale'-wijnen bij restaurant Seinpost in combinatie met Hollandse Nieuwe.

Hollandse Nieuwe

Eind mei, begin juni is het altijd een enorme hype: de Hollandse Nieuwe komt eraan. Vlaggetjesdag staat voor de deur, her en der worden haringparty's aangekondigd en soms kan men zelfs al een paar dagen eerder een eerste nieuwe haring bemachtigen. Maar weinigen weten dat, qua vetgehalte en smaak, dé perfecte haring eigenlijk pas een week of twee na Vlaggetjesdag gevangen wordt. Het ideale vetpercentage van de Hollandse Nieuwe ligt rond de 20%. Ook lang niet iedereen beseft dat het eigenlijk zonde is om de Nieuwe Haring met uitjes te nuttigen: de zachtromige smaak wordt al gauw overheerst door de bitterscherpe uismaak. Minder bittere, Spaanse uitjes zijn dan een beter alternatief. Volgens Kees de Jong van Het Haringhuisje, regelmatig bekroond om de kwaliteit van zijn haring, zijn er dit jaar erg veel te grote, minder lekkere haringen, zodat bijna een kwart van de vangst moest worden doorgedraaid.

Combineren

Traditioneel wordt haring meestal gecombineerd met een gekoeld distillaat. Wodka, jenever en aquavit zijn populaire voorbeelden. Wie echter het alcoholpercentage iets wil beperken, bijvoorbeeld wanneer de haring als voorgerecht of amuse wordt geserveerd, maar ook om - zoals in dit geval - de smaak van de Hollandse Nieuwe beter tot zijn recht te laten komen, kan goed terecht bij Fino of, vooral, Manzanilla. De aroma's van deze Vinos de Jerez zijn delicaat, maar tegelijk intens genoeg om tegenwicht te bieden. De vaak nootachtige impressies van de flor-gerijpte sherrywijnen voegen iets toe en bovendien sluit de ziltige toon van de Manzanilla mooi aan bij die van de haring.

Beste combinatie Nieuwe Haring met:

Manzanilla


1e plaats, tevens over-all winnaar :

Manzanilla Extra Dry, Barbadillo (Wijnhandel Van Ouwerkerk, Arkel)


2e plaats:

Manzanilla Deliciosa, Valdespino (Vinites, Haarlem)


3e plaats Ex aequo:

Manzanilla Solear, Barbadillo (Wijnhandel Van Ouwerkerk, Arkel)

Manzanilla Clasicà, Hidalgo (Kreko, Dordrecht / Goessens Wijnen, Maastricht)

Fino


1e plaats

Fino Inocente, Valdespino (Vinites, Haarlem)


---

31/05/05 Noot redactie/ niet bestemd voor publicatie:

Voor beeldmateriaal en nadere informatie kunt u contact opnemen met: The Wine & Food Association
T +31 (0)20 - 6251298 /F +31 (0)20 - 6245028 / E info@thewinesite.nl