Ingezonden persbericht


Oproep Gelderse Milieufederatie:

'Geen uitbreiding glastuinbouw Bergerden ten koste van Park Over-Betuwe'

Arnhem, 31 mei 2005

De glastuinbouwsector heeft grootse plannen om rond Bergerden uit te breiden tot duizend hectares. De uitbreiding vormt echter een bedreiging voor de leefbaarheid van Angeren en voor de natuur in het te ontwikkelen regionale park Over Betuwe. De Gelderse Milieufederatie vindt dat de uitbreidingsplannen van tafel moeten nu ook de Raad voor het Landelijk Gebied de glastuinbouw in Bergerden niet meer van nationaal belang vindt.

Bij Bergerden bevindt zich een groot cluster van glastuinbouwbedrijven. Het streekplan van de provincie Gelderland staat hier een uitbreiding van de glastuinbouw toe tot circa duizend hectares. Hiertoe zou het huidige kassengebied uitgebreid moeten worden richting Angeren. Vanuit de bevolking is hiertegen veel weerstand gekomen. Terecht want vanuit oogpunt van leefbaarheid en landschappelijke kwaliteit vormt deze grootschalige uitbreiding een grote bedreiging. De gemeente Lingewaard en de stichting Stimulering Tuinbouw Overbetuwe Liemers (STOL) pleiten daarom voor een uitbreiding van het glastuinbouwgebied naar het westen richting de A325, in het gebied Het Broek.

Uitbreiding van het glastuinbouwgebied in Het Broek gaat echter ten koste van het Park Over-Betuwe. De Gelderse Milieufederatie vindt dit een slechte zaak.

Het Park Over-Betuwe moet een groot regionaal park worden, een groene schakel tussen de stedelijke gebieden. Het park is opgezet om tegenwicht te leveren tegen versnippering en eenvormigheid van het Over-Betuwse landschap. Het park biedt recreatieve mogelijkheden in het KAN-gebied met name voor de bewoners van Arnhem Zuid. Ook biedt het park kansen voor natuur, waterberging, klimaatbossen en grondgebonden landbouw. Vestiging van glastuinbouw in Het Broek snijdt het park in twee afzonderlijke kleine parken. De oorspronkelijke opzet gaat hiermee verloren. Het park wordt zelf versnipperd en de kans is groot dat hierdoor het Rijk de financiering terugtrekt.

Het Park Over-Betuwe is opgezet als recreatief uitloopgebied voor de bewoners van Arnhem Zuid. Uitbreiding van glastuinbouw in Het Broek sluit Rijkerswoerd volledig af van het park. In plaats van een aantrekkelijk wandel- en fietsgebied in de nabije omgeving, kijken de bewoners van Rijkerswoerd straks uit op een groot kassencomplex.

Recent heeft de Raad voor het Landelijk gebied, een adviesorgaan voor de regering, geadviseerd om het glastuinbouwgebied Bergerden de status van landelijke projectvestiging (Greenport) te ontnemen. Het gebied heeft niet de potentie om zich in de toekomst te ontwikkelen tot een economisch en ecologisch duurzame locatie. De Gelderse Milieufederatie vindt dat de glastuinbouwsector haar plannen moet bijstellen. Ontwikkeling blijft mogelijk, echter binnen de randvoorwaarden die de omgeving stelt. De leefbaarheid van Angeren en het Park Over-Betuwe wegen zwaarder dan het belang van enkele tuinders.

Ook bij de regionale partijen (vertegenwoordigd in de stuurgroep Park Over-Betuwe) bestaat - met uitzondering mogelijk van Lingewaard - geen draagvlak voor uit breiding van Bergerden ten koste van het Park Over-Betuwe. In juni stelt het Gelders parlement het nieuwe streekplan vast en spreekt zich hiermee uit over de toekomst van dit gebied. De Gelderse Milieufederatie roept de leden van Provinciale Staten op Park Over-Betuwe en Angeren niet te verkwanselen aan de glastuinbouw.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht