Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties



Verbetering nodig in aanpak voetbalvandalisme

30 mei 2005

Het auditteam voetbalvandalisme is aanwezig geweest bij de wedstrijden FC Utrecht - Ajax en AGOVV - Go Ahead Eagles. In zijn wedstrijdverslagen komt het auditteam tot de conclusie dat er geen ernstige incidenten plaats hebben gevonden in Utrecht of Apeldoorn op de dag van de wedstrijd. In Utrecht kon de politie de avond voor de wedstrijd een confrontatie tussen Ajax- en FC Utrecht supporters voorkomen.

---

Het zijn voor beide speelsteden de meest risicovolle wedstrijden van het jaar. Beide wedstrijden zijn terecht ingedeeld in de C-categorie: hoog risico. De organisatie van FC Utrecht - Ajax van 23 januari 2005 is door alle partijen zeer gedetailleerd voorbereid. Ook bij AGOVV-Go Ahead Eagles van 14 februari 2005 is de voorbereiding goed geweest. In Utrecht hebben de supportersverenigingen van Utrecht en Ajax deelgenomen aan het vooroverleg. Hierdoor kunnen zij hun achterban goed informeren. Voor beide wedstrijden gold een buscombiregeling die goed is uitgevoerd.

De politie-inzet in beide steden is hoog. In Utrecht was de inzet 350 politiemensen en circa 300 stewards op 22.000 thuis- en 1.200 uitsupporters. In Apeldoorn zijn 135 politiemensen en circa 40 stewards ingezet op bijna 2.500 thuis- en 57 uitsupporters.

In Utrecht is gewerkt met een Staf Grootschalig Bijzonder Optreden (SGBO). Dit vraagt meer voorbereiding, maar is een goed model, op maat gemaakt voor deze voetbalwedstrijd. De politie-inzet in Utrecht is naar mening van het auditteam hoog. Toch is de inzet te billijken gezien de geschiedenis en de risico-inschatting. De avond voor de wedstrijd is een groep Ajacieden naar Utrecht gereisd, de politie reageerde alert en weet zo de Ajacieden bij de afritten tegen te houden. De verzamelde FC Utrecht supporters die amok maken vlakbij de binnenstad, worden aangehouden en hebben tot de wedstrijd vast gezeten.

In Apeldoorn was de inzet van de politie aan de hoge kant en moet door club, gemeente en politie gezamenlijk worden teruggedrongen. Een van de oorzaken van de hoge politie-inzet is de kaartverkoop zonder clubcardsysteem. Supporters van Go Ahead kunnen daardoor relatief eenvoudig een kaartje kopen voor een AGOVV-vak. Ook de informatiepositie, de hoge politie-inzet waarmee van start is gegaan en de open infrastructuur en de ligging van het stadion leiden tot een hoge inzet.

De politie in Apeldoorn heeft vlak voor de wedstrijd aan AGOVV gevraagd om 40 lastige supporters van Go Ahead uit de binnenstad toe te laten tot het uitvak. Deze supporters hadden geen kaartje voor het uitvak, want er was een buscombiregeling. AGOVV heeft dit naar mening van het auditteam geheel terecht geweigerd.

Toen deze groep toch dreigde naar het stadion te gaan heeft de loco-burgemeester telefonisch, op verzoek van de politie, een noodbevel uitgegeven. Door dit noodbevel werd het mogelijk supporters van Go Ahead uit Apeldoorn te verwijderen. Het auditteam vindt het uitgeven van het noodbevel onnodig. Op dat moment was er geen sprake van - dreiging van - ernstige verstoring van de openbare orde. Daarnaast vindt het auditteam het noodzakelijk dat de voltallige driehoek bij de meest risicovolle wedstrijd van het jaar aanwezig is.

In Utrecht zijn er geen politiemensen meer (zichtbaar) in het stadion aanwezig. De stewardorganisatie in en om het stadion van FC Utrecht is sterk uitgebreid. Een deel van de stewards van zowel Ajax als FC Utrecht blijken moeite te hebben met het optreden tegen ontoelaatbaar gedrag van supporters. In het Ajax-vak zijn bijvoorbeeld 70 stoeltjes vernield, zonder dat er een supporter is aangehouden. In een Utrecht-vak bedreigt een supporter een steward als deze hem vraagt naar zijn zitplaats te gaan. De steward en zijn collega's druipen af, de supporter blijft staan.

Het auditteam beveelt aan dat er eerder corrigerend wordt opgetreden. Dit kan door supporters die zich niet aan de regels houden er individueel uit te pikken en hun de toegang tot het stadion te ontzeggen op basis van de huisregels. Dit vraagt betere training voor stewards en goede steun van hun organisatie en van de politie. Stewards zouden aangifte moeten doen als ze bedreigd zijn. Van de stoeltjesvernielers in het Ajax-vak zijn beelden, maar die zijn na vier maanden nog niet gebruikt. Over het uitwisselen van videobeelden moeten vooraf afspraken worden gemaakt.

Naast de wedstrijdbezoeken onderzoekt het auditteam momenteel de incidenten rondom de wedstrijd Feyenoord - Ajax van 17 april jl. Daarnaast richt het auditteam zich dit seizoen op onder andere het beleid ten aanzien van spreekkoren en de mogelijkheden van pasfotoregistratie.

Het auditteam voetbalvandalisme is in augustus 2003 ingesteld door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en heeft tot taak om bij ingrijpende incidenten van voetbalvandalisme in Nederland kortlopend feitenonderzoek te doen en onderzoek te doen naar het voorkómen van incidenten.

Voorzitter is mevrouw A.M. Vliegenthart, oud-staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De andere leden zijn J. Franssen (Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland), C.M. Ottevanger (oud-plaatsvervangend korpschef van de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond), C.A. Bakker (oud-plaatsvervangend korpschef van de regiopolitie Utrecht), T. van Daalen (oud-Procureur-Generaal) en G.Beelen (oud-generaal bij de Marechaussee en voormalig auditor bij de KNVB).