Tweede Kamer der Staten Generaal

C-O-N-C-E-P-T

Den Haag, 31 mei 2005 / CA

Raad van economisch adviseurs (rea) brengt advies uit aan tweede kamer over voorjaarsnota

De Raad van Economisch Adviseurs (REA) heeft op dinsdag 31 mei 2005 het advies "Voorjaarsnota 2005: Een statisch beeld in dynamische tijden" aangeboden aan de Tweede Kamer.

De Voorjaarsnota geeft de stand van zaken weer met betrekking tot de uitvoering van de rijksbegroting voor het jaar 2005. De REA adviseert om het beleid in de toekomst te herzien op elementen die een procyclische uitwerking op de economie kunnen hebben. Het overheidsbeleid dient niet een factor te zijn die de volatiliteit van economische activiteit vergroot doch juist stabiliseert. Om dit te bereiken wordt voorgesteld om terug te keren naar een begrotingsbeleid dat zich richt op een structureel financieringstekort en niet het feitelijke tekort, en om pensioentekorten langer in de tijd uit te spreiden. Daarnaast dient het beleid zich te concentreren op verhoging van productiviteit, waarbij vooral de institutionele vernieuwing prioriteit verdient.

De REA bestaat uit de volgende leden:
Prof. dr. W.H. Buiter (Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD), Chief Economist and Special Counsellor of the President; Universiteit van Amsterdam, hoogleraar aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie);
Prof. dr. S.C.W. Eijffinger (Universiteit van Tilburg, hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen);
Prof. dr. C.G. Koedijk (Erasmus Universiteit Rotterdam, hoogleraar aan de Faculteit der Bedrijfskunde);
Prof. dr. C.N. Teulings (Universiteit van Amsterdam, hoogleraar aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie; algemeen directeur van de Stichting voor Economisch Onderzoek);
Prof. dr. A. van Witteloostuijn (Rijksuniversiteit Groningen, hoogleraar aan de Faculteit der Economische Wetenschappen).