Gemeente Utrecht

Utrechts louis hartlooper complex wint monumentenprijs

De winnaars van de landelijke monumentenprijs zijn afgelopen vrijdag 27 mei bekend gemaakt. In de categorie grootschalig monument gaat de 'Bouwfonds Award voor Vitale Monumenten' naar het Utrechtse Louis Hartlooper Complex. Het college van burgemeester en wethouders is hiermee zeer verguld en feliciteert Jos Stelling van het Louis Hartlooper Complex van harte met deze eervolle prijs.

De prijs van 10.000 euro is aan dit monument toegekend, omdat het na een restauratie een nieuwe bestemming heeft gekregen en hierdoor toegankelijker is geworden voor het publiek.

Onderstaand een aantal zinsneden uit het juryrapport: "Het is een zeer boeiende en vitaliserende herbestemming van een opmerkelijk pand in de Utrechtse binnenstad. Het pand heeft een markant exterieur met bijzondere details. Opvallend is ook de integratie van nieuwbouw bij de oorspronkelijke binnenplaats. Deze nieuwbouw is met respect voor het oorspronkelijke monument toegevoegd. Dankzij de nieuwe functie van filmzalen, horeca en een cultureel centrum is het complex voor een breed publiek toegankelijk geworden. Het gebouw heeft zijn gesloten uitstraling op juiste wijze weten om te zetten in openheid."

De prijswinnaars zijn bekend gemaakt op de Nederlandse Restauratiebeurs in Den Bosch. Het is het tweede jaar dat de Bouwfonds Award voor Vitale Monumenten wordt uitgereikt. In totaal zijn er 71 aanmeldingen geweest voor de prijs. De Bouwfonds Award is uitgereikt door Fons Asselbergs, voormalig directeur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en voorzitter van de jury.

De gemeente Utrecht heeft indertijd meegewerkt het rijksmonumentale pand een nieuwe bestemming te geven. Jos Stelling heeft zijn ambitieuze plannen zonder gemeentelijke subsidies verwezenlijkt en dat is een fraai staaltje van cultureel ondernemerschap. Volgens het college is deze prestigieuze prijs voor vitale monumenten vanwege het succes dat het Louis Hartlooper Complex nu al heeft, zeer terecht. De culturele aantrekkingskracht van dit deel van de stad is er aanmerkelijk mee versterkt en de geslaagde herbestemming van dit monument past goed in het streven monumenten op een passende wijze te (her)gebruiken (Monumentenbeleidsplan 2004). De verbouwing is in prima overleg met de gemeente tot stand gekomen. Ook de Rijksdienst voor de Monumentenzorg was hierover positief.

Noot voor de media:
Meer informatie bij Stijn Terlingen, bestuurscommunicatie, telefoon 030-2861156.