Gemeente Stein


LLTB gaat autobanden inzamelen
31-05-2005

LLTB is onlangs in Zuid-Limburg gestart met een inzamelactie voor oude autobanden. Hiermee wil de LLTB een oplossing bieden aan agrarische ondernemers die op een prijstechnisch gunstige, efficiënte en milieuverantwoorde manier autobanden willen opruimen. Daarnaast wil de LLTB met deze actie stimuleren dat ontsierende autobanden aan het landschap worden onttrokken.

Inzameling tegen gunstig tarief
Agrarische bedrijven hebben in het verleden een maatschappelijk afvalprobleem deels opgelost door oude autobanden te gebruiken als afdekmiddel op voersilo's. In de afgelopen jaren is een groot aantal van die banden overbodig geworden. Met het gestarte project wil de LLTB ervoor zorgen dat deze banden op een verantwoorde manier afgevoerd worden.

Hiertoe is een overeenkomst gesloten met afval- en milieuconcern AVR, een door de Provincie Limburg erkend inzamel-/ verwerkingsbedrijf. Door de collectieve afspraken kunnen deelnemende agrarische bedrijven bovendien profiteren van gunstige tarieven.

De ingezamelde autobanden worden door AVR overgebracht naar een dochterbedrijf in het Belgische Lommel, waar ze worden verwerkt tot rubbergranulaat, dat als grondstof dient voor bijvoorbeeld rubber stoeptegels. Alle banden worden voor honderd procent gerecycled. Deze manier van verwerking behoort tot de milieuvriendelijkste oplossingen waarbij er geen schadelijke uitstoten door verbranding in het milieu terechtkomen.

Inschrijven tot 5 juni aanstaande
Het project geldt vooralsnog alleen voor Zuid-Limburg (gebied Vitaal Platteland) en moet vóór 1 september zijn afgerond. Inschrijven kan tot 5 juni aanstaande. Geïnteresseerde agrarische ondernemers kunnen voor meer informatie of voor aanmelding contact opnemen met Area Projecten, dat namens de LLTB het project coördineert, via telefoonnummer 0475-355729 (kantooruren). Meer informatie staat ook op de website www.lltb.nl.

Het project inzamelactie banden wordt naast de LLTB ondersteund door de Provincie Limburg vanuit het programma "Zuid-Limburg, Vitaal Platteland.