Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie Utrecht stimuleert particulier natuurbeheer in Vianen

31-5-2005
Op 31 mei 2005 heeft de Provincie Utrecht het natuurgebiedsplan Vianen in ontwerp vastgesteld. Met dit natuurgebiedsplan worden subsidiemogelijkheden geboden voor beheer en ontwikkeling van natuurgebieden in Vianen.

In het natuurgebiedsplan Vianen begrenst de provincie Utrecht bestaande natuur, nieuwe natuur en zoekgebieden. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de realisatie van de ecologische hoofdstructuur. Het natuurgebiedsplan stelt de Subsidieregeling Natuurbeheer 2000 (SN) open waardoor het mogelijk wordt subsidie aan te vragen.

Natuurbeschermingsorganisaties en particulieren kunnen, wanneer ze dat willen subsidie krijgen voor ontwikkeling, omvorming en beheer van natuurgebieden. Het plan werkt op basis van vrijwilligheid. Ook kunnen ze de gronden, die als nieuwe natuur zijn aangemerkt, aan het Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL) te koop aanbieden. Dit bureau heeft dan een plicht om die gronden tegen agrarische waarde aan te kopen.

Bij de provinciegrenswijziging op 1 januari 2002 is de gemeente Vianen van de Provincie Zuid-Holland naar de Provincie Utrecht overgegaan. Ook voor dit deelgebied is nu een Utrechts natuurgebiedsplan opgesteld.

In Vianen wordt vooral ingezet op versterking en behoud van al bestaande natuur. Versnippering van natuurgebieden wordt zoveel mogelijk aangepakt. Om dat te bereiken biedt de provincie mogelijkheden voor de ontwikkeling van 93 ha nieuwe natuur, boven op de gebieden die al eerder door de provincie Zuid-Holland zijn begrensd.

Bewoners worden via een nieuwsbrief op de hoogte gebracht van het ontwerp natuurgebieden.
Het ontwerp natuurgebiedsplan Vianen ligt vanaf 15 juni 2005 4 weken ter inzage. Gedurende deze periode kan eenieder zijn zienswijze bij de provincie kenbaar maken. Op 22 juni 2005 organiseert de provincie een inloopbijeenkomst in het stadshuis van Vianen.

Laatst gewijzigd op 05/31/2005 01:28:51 PM. Paginabeheer: Peter.Smit@provincie-utrecht.nl