Time : 1:46:32 PM
Date : Tuesday, May 31, 2005
Sender Name: Fedichem

Beursgang Elia : een stap in de goede richting

Febeliec reageert gunstig op de beslissing de aandeelhouders van Elia om een deel van hun aandelen publiek te verkopen en om een notering aan te vragen op de Euronext-beurs. Op die manier wordt (eindelijk) het Protocol van 2001 met de federale regering in de praktijk gebracht, en wordt een stap voorwaarts gezet in de richting van een meer open en transparante elektriciteitsmarkt in ons land.

Samen met de politiek van corporate governance die binnen de Belgische transmissienetbeheerder wordt gevoerd, zal deze maatregel inderdaad het klimaat voor potentële nieuwe investeerders in elektriciteitsproductie in ons land verbeteren. Overeenkomstig de aanbevelingen van London Economics en het advies van de Algemene Raad van de CREG met betrekking tot de werking van de Belgische elektriciteitsmarkt (zie www.creg.be), dringt FEBELIEC echter aan op een verdere stap in de richting van een nog grotere onafhankelijkheid van de netbeheerder. Ideaal zou hierbij elke producent of leverancier van elektriciteit zich volledig moeten terugtrekken uit het aandeelhouderschap van Elia. Op zijn minst zou het aandeel van elk van deze actoren moeten worden teruggebracht tot onder de blokkeringsminderheid. Alleen op die manier kan de perceptie van een mogelijke bevoordeling door Elia van bepaalde marktactoren volledig worden weggenomen, wat het investeringsklimaat voor nieuwe productie-eenheden in ons land ten goede zou komen.

Echter, verdere stappen dienen gezet te worden om op zo kort mogelijke termijn tot een écht competitieve markt te komen. Daarom dringt FEBELIEC verder aan op een snelle omzetting van de aanbevelingen van de Algemene Raad van de CREG in effectieve wetgeving en reglemenenten en dit om de werking van de energiemarkten te stimuleren.

Informatie:
Luc Braet, Voorzitter Febeliec, tel. 02 509 14 10, GSM: 0477 63 87 74, luc.braet@steelbel.be
Peter Claes, Ondervoorzitter Febeliec, tel. 02 238 97 62, GSM: 0496 59 36 20, pclaes@fedichem.be