Partij van de Arbeid


Den Haag, 31 mei 2005


Vragen van de leden Arib en Klaas de Vries (beiden PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie


over medische zorg voor asielzoekers


1. Hebt u kennisgenomen van het artikel in het Rotterdams Dagblad over de tekortschietende medische zorg aan asielzoekers? 1)


2. Deelt u de constatering van artsen, dat de medische zorg aan asielzoekers tekortschiet en dat vluchtelingen niet de zorg krijgen, die ze nodig hebben? Waarop baseert u uw oordeel?


3. Hoe verhoudt deze constatering zich tot uw eerdere uitspraken dat medische zorg aan asielzoekers goed is geregeld (debat januari 2005 over medische zorg aan asielzoekers)?


4. Klopt het dat asielzoekers niet in aanmerking komen voor aanvullende verzekering? Zo ja, waarom mogen asielzoekers geen aanvullende verzekering afsluiten?


5. Is het juridisch houdbaar dat een bepaalde groep mensen uitgesloten wordt van een aanvullende verzekering? Is dit niet in strijd met het gelijkheidsbeginsel? Vindt u het aanvaardbaar dat een groep die te kampen heeft met veel gezondheidsklachten, uitgesloten wordt van een aanvullende verzekering?


6. Hoe kan het dat u van mening bent dat bij bezuinigen op het basispakket, mensen zich aanvullend kunnen verzekeren bijvoorbeeld voor fysiotherapie, langdurige psychiatrische hulp, tandheelkunde, anticonceptie enz. en dat mensen zich hiervoor niet aanvullend kunnen verzekeren, omdat ze asielzoekers zijn?


7. Deelt u de mening dat uitzichtloosheid over hun status van grote invloed is op de
gezondheidstoestand van asielzoekers?


8. Is het waar, dat asielzoekers en vluchtelingen vooral medicijnen krijgen voorgeschreven om ze te kalmeren, omdat andere vormen van zorg niet mogelijk zijn? Wat is daarover uw oordeel?


9. Erkent u dat door de ervaringen die veel asielzoekers/vluchtelingen hebben met martelingen, verkrachtingen, moord en oorlog, zij vaker ziek en getraumatiseerd zijn dan de gemiddelde autochtone patiënt?


10. Kent u het onderzoek van het VU Medisch Centrum waaruit blijkt dat elf procent van de asielzoekers en vluchtelingen in Nederland psychische klachten heeft t.o.v. 3 procent van de autochtone bevolking? Zo ja, wat is uw standpunt inzake dit onderzoek?


11. Kunt u de stand van zaken geven met betrekking tot de uitvoering van de motie-Arib over onderzoek naar de toegankelijkheid van medische aan asielzoekers waaronder ook de geestelijke gezondheidszorg? 2)


* Het Rotterdams Dagblad 14 mei jl.,

* Motie-Arib (29484, nr. 6)