Ingezonden persbericht


Gemeente Tiel ontsluit WOZ-taxaties via internet met WEB+ van Inter Access

Hilversum, 31 mei 2005 - De Gemeente Tiel heeft de WEB+-oplossing van ICT-dienstverlener Inter Access in gebruik genomen. Met WEB+ kan de gemeente een groot aantal gemeentelijke diensten via een digitaal loket aan burgers aanbieden. Tiel heeft de Wet Waardering Onroerende Zaken (Wet WOZ) gekozen als eerste pilot voor WEB+. Later dit jaar kunnen de inwoners van Tiel ook een bouwvergunning via het digitale loket van de gemeente aanvragen.

Dankzij de WEB+-oplossing kunnen de inwoners van de gemeente Tiel nu hun WOZ-taxatierapport online bekijken en online eventueel bezwaar aantekenen. De gemeente ontwikkelde daarvoor een speciaal formulier met de 17 meest voorkomende redenen voor bezwaar. Inwoners beschikken daarnaast ook over een vrij veld om een specifiek bezwaar te omschrijven.

Inwoners die gebruik willen maken van het digitaal loket kunnen zich legitimeren met behulp van het standaard-authenticatiesysteem voor digitale dienstverlening van de overheid: DigiD. Na aanmelding bij DigiD krijgt de aanvrager een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee toegang wordt gegeven tot het digitale loket.

Volgens Bjørn van Rumpt van de afdeling Belastingen van de Gemeente Tiel hebben op dit moment 540 inwoners een bezwaar ingediend tegen hun WOZ-beschikking. "Dat is twee procent van de ongeveer 27.000 beschikkingen. Van de inwoners die bezwaar aantekenden, deed 40% dat via het nieuwe digitale loket. De rest kwam via de post binnen." Zowel de digitale als de papieren bezwaren worden in Tiel opgenomen in het documentmanagementsysteem, waarna ze volledig digitaal worden afgehandeld. Dankzij WEB+ worden de digitale bezwaren automatisch aangeboden aan en opgeslagen in het documentmanagementsysteem.

Inwoners van Tiel kunnen hun bezwaar nog tot half juni 2005 indienen. Daarna zal het gebruik van het digitale loket voor WOZ-beschikkingen en -bezwaren geëvalueerd worden. Volgens Van Rumpt is nu al duidelijk dat deze nieuwe aanpak de afdeling Belastingen tijdwinst heeft opgeleverd. "Verder leidt het gebruik van gestandaardiseerde formulieren op de site ertoe dat deze bezwaren altijd de juiste gegevens bevatten en dus niet gevoelig zijn voor fouten. Ook dat is een belangrijk voordeel."

"Inter Access ontwikkelt samen met een aantal innovatieve gemeenten, waaronder Tiel, nieuwe diensten die zijn gebaseerd op open standaarden", zegt Han Dieperink, lid van de hoofddirectie van Inter Access. "We hebben hierbij als doel voor ogen om het de burger zo makkelijk en eenvoudig mogelijk te maken om zaken met de gemeente te regelen. Het internet is daar bij uitstek geschikt voor. Dat we hiermee tegemoetkomen aan een vraag in de markt, blijkt uit het feit dat in korte tijd verschillende gemeenten voor onze WEB+-oplossing kozen."

###

Over Inter Access
Inter Access is strategisch partner en dienstverlener op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ICT). ICT is een onmisbaar instrument om waarde te creëren in een dynamische economie waarin snelheid, efficiency, klantgerichtheid en flexibiliteit de randvoorwaarden vormen. Om dit instrument goed in te zetten, beschikt Inter Access over kennis van zowel technologie als zakelijke processen. Dit vertaalt zich in een breed portfolio van oplossingen die onze relaties helpen succesvoller in hun business te zijn. Naast de levering van oplossingen is Inter Access ook een innoverende partij op het gebied van On Demand, het leveren van ICT-diensten op afstand. En dat voornamelijk in de branches handel en industrie en in de publieke sector. Naast deze branches heeft Inter Access kennis van en ervaring met de financiële markt. Inter Access vertaalt zijn geïntegreerde visie in branchespecifieke oplossingen, ontworpen met specifieke aandacht voor beheer: Think, Build, Implement & Operate. Een helder en praktijkgericht model voor strategisch en operationeel succes.