Gemeente Utrecht

UTRECHTERS: 235 VERSCHILLENDE GEBOORTELANDEN

De stad Utrecht telt op 1 januari 2005 275.362 inwoners. Terwijl Nederland als geheel sterk zal vergrijzen wordt de Utrechtse bevolking juist 'groener'. Op dit moment is minder dan 11% van de Utrechters 65-plusser. Dit percentage zal dalen tot 9% in 2011. Tegelijkertijd neemt door de nieuwbouw het aantal kinderen toe. Dit zijn enkele van de vele gegevens uit het rapport 'Bevolking van Utrecht, 2005', een rapport met informatie over woningvoorraad, geboorte, sterfte, vestiging en vertrek en de bevolkingsprognoses.

Sterke bevolkingsgroei in Utrecht door woningbouw
In 2004 is het aantal Utrechters opnieuw met zo'n vijfduizend personen toegenomen. Driekwart van deze groei komt door de groei van Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. Door de geplande bouw van nieuwe woningen zullen er in 2025 bijna 340 duizend Utrechters zijn.

De nieuwbouw in Terwijde (in Leidsche Rijn) en Vleuterweide (in Vleuten-De Meern) trekt behalve mensen van buiten de stad ook veel Utrechters. Onder degenen die de nieuwbouw betrekken bevinden zich zowel autochtone als allochtone Utrechters en zowel de eerste als de tweede generatie allochtonen. In de stad als geheel is het aandeel eengezinswoningen en koopwoningen toegenomen.

Eenderde van de niet-westerse Utrechters heeft altijd in Nederland gewoond De inwoners van Utrecht zijn uit 235 verschillende geboortelanden afkomstig. Eenderde van alle inwoners is óf zelf in een ander land geboren óf heeft één of twee in het buitenland geboren ouders. Voor een kwart van alle Utrechters geldt dat het geboorteland van de persoon of de ouder(s) een niet-westers land betreft, meestal Marokko (9%) of Turkije (5%). Interessant is dat ruim één op de drie niet-westerse Utrechters nooit in het buitenland heeft gewoond en dat nog eens eenderde al 15 jaar of langer onafgebroken in Nederland woont. Van alle autochtoon Nederlandse Utrechters heeft zo'n 5% wel eens in het buitenland gewoond.

Ondanks alle commotie over asielzoekers die nog in procedure zijn, is het aantal personen dat een asielverzoek afwacht in Utrecht niet veel gedaald. Wel is het aantal personen in Utrecht met een erkende vluchtelingenstatus gehalveerd. Mogelijk gaat het hier om vluchtelingen die enkele jaren terug een tijdelijke status kregen en van wie de vluchtelingenstatus in 2004 niet is verlengd. Het betreft vooral Irakese en Afghaanse vluchtelingen.

Meer informatie
Het rapport 'Bevolking van Utrecht, 2005' kunt u bestellen bij de afdeling Bestuursinformatie (telefoon: 030 286 1350), bij het Informatiecentrum Utrecht (ICU) in de hal van het Stadhuis of downloaden vanaf internet: www.onderzoek.utrecht.nl.

Noot voor de media
Voor persvragen of aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Sari Klatter, Bestuurscommunicatie: 030 286 1409