Gemeente De Ronde Venen


College biedt Notitie Evenementenbeleid ter vaststelling aan de raad aan

Het college van De Ronde Venen heeft op 30 mei 2005 besloten de notitie Evenementenbeleid Vinger aan de Pols voor vaststelling aan de raad voor te leggen. Met de notitie Evenementenbeleid geeft de gemeente aan hoe ze aankijkt tegen het (laten) organiseren van evenementen. Zaken moeten goed geregeld zijn en de voor- en nadelen dienen in balans te zijn. De gemeente heeft hierin een belangrijke taak als verlener van vergunningen voor evenementen.

Het college van De Ronde Venen heeft in februari 2005 de concept-notitie Evenementenbeleid Vinger aan de pols vastgesteld. Vervolgens heeft de notitie ter inzage gelegen en op 30 maart is een informatiebijeenkomst gehouden waar diverse organisaties hun reactie hebben gegeven. De reacties hadden o.a. betrekking op het verduidelijken van de procedure van aanvraag voor een evenementenvergunning, verruimen van sluitingstijden, bijstellen beleid voor tent- en schuurfeesten en het afschaffen van de regeling kostenberekening evenementen. De opmerkingen zijn vervolgens meegenomen bij het opstellen van de definitieve notitie en voor zover mogelijk verwerkt.

De notitie geeft de visie aan en de doelstellingen weer voor de komende jaren. Het beleid dat gericht is op het in goede banen leiden van evenementen en het verbeteren van de kwaliteit van evenementen. Aanbevelingen worden genoemd om de doelstellingen te realiseren. Deze aanbevelingen hebben vooral betrekking op de rol van de gemeente, spreiding van evenementen, evenemententerreinen, procedure en coördinatie, handhaven, monitoren, promotie en communicatie.

De gemeente wil voortaan een meer duidelijke rol spelen die gericht is op stimuleren, faciliteren en activeren van evenementen; niet het zelf organiseren. De gemeente houdt daarmee de vinger aan de pols.

Het ontwikkelen van integraal evenementenbeleid komt voort uit de notitie Toeristisch-recreatief beleid De Ronde Venen, die in 2003 door de gemeenteraad is vastgesteld. In de notitie worden evenementen vanuit verschillende invalshoeken en beleidsvelden benaderd: de sociaal-maatschappelijke, de culturele, openbare orde, veiligheid en gezondheid, recreatie en toerisme, milieu en stedenbouw.