Gemeente Geldrop-Mierlo



Publicatie 31 mei 2005

In de Geldropse bibliotheek
EXPOSITIE BRABANTSE PLEEGZORG EN ART KIDS

Op woensdagmiddag 25 mei is in de Geldropse bibliotheek de expositie Brabantse Pleegzorg en ArtKids van start gegaan. Wethouder B. van den Tillaar opende de expositie door het schilderij De ooievaar brengt te onthullen. Dit schilderij is
gemaakt door een pleegkind uit Geldrop. U kunt het werk van de kinderen zien tot 6 juli, tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

Vorig jaar zijn alle Brabantse pleegkinderen opgeroepen om een tekening in te sturen met het thema wonen in een pleeggezin. ArtKids heeft vervolgens een aantal
tekeningen weten te vangen in sprekende olieverfschilderijen en zo is deze expositie over pleegzorg ontstaan. Op allerlei manieren laten pleegkinderen zien hoe het is om in een pleeggezin te wonen.

MEER INFORMATIE
Naast de expositie vindt u in de bibliotheek allerlei informatie over verschillende vormen van pleegzorg. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Centrum voor Pleegzorg, telefoon 040-2395252. In het gemeentelijk Informatiecentrum aan de Hofstraat 4 in Geldrop is eveneens een folder af te halen over pleegouder zijn.

Publicatie 31 mei 2005

GROENSTRUCTUURPLAN TER INZAGE

Van 1 tot en met 29 juni aanstaande ligt het Groenstructuurplan voor de kern Mierlo ter inzage in het Informatiecentrum van het gemeentehuis aan de Hofstraat in Geldrop. Hierin wordt aangegeven wat de betekenis is van het openbaar groen en wat er in de toekomst moet gebeuren om de kwaliteit van het groen te behouden en te verbeteren. In het plan wordt zowel ingegaan op de hoofdstructuren van het groen als op het groen op wijkniveau. Het groenstructuurplan gaat niet in op de stukjes openbaar groen op straatniveau of aansluitend aan particuliere eigendommen.

Het Groenstructuurplan is, in opdracht van de gemeente, opgesteld door BTL Planburo. Ook de burgers zijn hierbij betrokken; zij hebben op 26 april van dit jaar deel kunnen nemen aan groenworkshops. Na een toelichting op het concept-Groenstructuurplan, werd hierover in kleinere groepen met elkaar van gedachten gewisseld. In totaal hebben ruim 25 personen aan de workshops deelgenomen. Ook belangengroeperingen zoals het IVN afdeling Mierlo waren hierbij aanwezig.

Tijdens de workshops kwamen tal van onderwerpen aan de orde. Enkele belangrijke onderwerpen waren de dorpskarakteristiek van Mierlo, overlast van bomen, de aanplant van nieuwe bomen, de kwaliteit van groenzones, het groen rondom de parkeerplaatsen bij het winkelcentrum en de groenzone bij Ouderensoos De Vliegert.

RESULTATEN
De aanwezigen gaven aan dat er meer in zou moeten worden gespeeld op de dorpskarakteristiek van Mierlo als kersendorp. Er zouden bijvoorbeeld kersengaarden of kersenbomen aangeplant kunnen worden. Er werd ook gesproken over de overlast die bomen veroorzaken in diverse delen van het dorp. Zo verliest een aantal bomen te veel pollen en zaden en zijn er te weinig bessenhoudende bomen waar vogels hun voedsel kunnen halen. Over de groenzones zijn de deelnemers aan de workshop niet onverdeeld enthousiast: ze worden steeds kleiner en ademen te weinig sfeer uit. Het zou beter zijn om parkzones aan te leggen, bijvoorbeeld bij de molen of bij het hertenkampje.

De parkeerplaats bij het winkelcentrum en het centrum zelf hebben te weinig sfeer. Dat komt onder andere doordat er te weinig groen is. Er zouden paardenkastanjes of kleinere bloeiende bomen geplant kunnen worden om het aangezicht te verbeteren.
Tot slot gaven de aanwezigen aan dat de groenzone rondom Ouderensoos De Vliegert geen recreatieve uitstraling heeft. Een parkje met bijvoorbeeld een jeu-de-boules baan en zitgelegenheden zou een oplossing kunnen zijn.

TER INZAGE
De gemeente neemt alle ideeën en meningen mee in de uiteindelijke uitwerking van het Groenstructuurplan. In de periode van 1 tot en met 29 juni kunt ook ú schriftelijk reageren op het Groenstructuurplan. Richt uw reactie aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 10101, 5660 GA Geldrop. In september komt het Groenstructuurplan aan de orde in de commissie Openbare Werken en de gemeenteraad.

MEER INFORMATIE
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer N. Gorris van de afdeling Gemeentewerken. Hij is tijdens kantooruren bereikbaar via telefoonnummer 2893733.

Publicatie 31 mei 2005

Leuke marktactie in Geldrop
KOMT U OOK 21-EN OP DE MARKT?

Heel de maand juni kunt u 21-en op de markt in Geldrop. We hebben het over het bekende kaartspel! Zorg dat u niet meer dan 21 punten scoort en win een prijs!

Als u op de markt 2,50 euro besteedt, krijgt u een lot waarmee u meespeelt met het 21-en. U moet proberen om een zo hoog mogelijke score te behalen door twee of drie hokjes te openen. U loopt de kans méér dan 21 punten te scoren en dan wint u helaas geen prijs. Als u 17 punten heeft, krijgt u een klein prijsje. Vanaf 19 punten ontvangt u waardebonnen die u kunt besteden op de markt. Misschien bent u wel een geluksvogel en behaalt u precies 21 punten! U wint dan de hoofdprijs, een huishoudelijk apparaat.

Bij inlevering van het winnende lot op woensdag 29 juni ontvangt u uw prijs. Op de markt staat een kraam waar de prijzen worden uitgedeeld. Succes!

Publicatie 31 mei 2005

Als 30 km/uur-gebied
START INRICHTING WIJK GENOENHUIS

Maandag 6 juni start de inrichting van de wijk Genoenhuis als 30 km/uur-gebied (verblijfsgebied). De werkzaamheden bestaan uit de aanleg van kruispuntplateaus, drempels en poortconstructies (deze markeren het begin en het eind van de 30 km/uur-zones). De aanleg vindt plaats in het kader van Duurzaam Veilig. De uitvoering duurt naar verwachting tot 7 oktober 2005, in de bouwvakantie (18 juli tot en met 12 augustus) worden er geen werkzaamheden uitgevoerd.

De voorgestelde maatregelen zijn gebaseerd op de oorspronkelijke gedachte van Duurzaam Veilig. Deze gaat uit van een sobere en dus minder ingrijpende (her)inrichting voor de 30 km/uur-gebieden. Dit betekent, dat niet op elk kruispunt een plateau of een andere snelheidsremmer is opgenomen. Alleen op de belangrijkste knelpunten wordt een vermindering van de snelheid van het gemotoriseerd verkeer afgedwongen ter bevordering van de verkeersveiligheid.

LOCATIES
Hier volgt een overzicht van de snelheidsremmende maatregelen in de wijk Genoenhuis:
De aanleg van kruispuntplateaus vindt plaats op de kruispunten Laan van Tolkien met
Yavanna/Frodo/Farin/Eowijn/Eomer/Theodin/Aragorn/Cirion/Elros/Amroth, Aragorn/Westernisse, Amroth/Zwembadweg, Saruman/Boromir en Faramir. Er worden drempels aangelegd in de hieronder volgende straten. Tussen haakjes staat aangegeven ter hoogte van elke huisnummers de drempels komen te liggen: Genoenhuis (5/7,11, 21/23), Laan van Tolkien (189, 171, 89), Amroth (4), Zwembadweg (6, 11/13), Elros (12), Elendil (1, 24, 48), Boromir (11/13), Faramir (11/13, 29), Palantir (11/13, 23/25) en Frodo (17/19).
Verder doet de gemeente diverse kleine aanpassingen aan bestaande situaties in de hele wijk en komen er zogenaamde poortconstructies, die bestaan uit borden en markering.

BEREIKBAARHEID
Bedrijven en woningen in de wijk Genoenhuis blijven bereikbaar; het kan wel zijn dat u tijdens de uitvoering moet omrijden. De locaties van kruispuntplateaus en drempels worden tijdens de aanleg, die naar verwachting per locatie enkele dagen tot een week gaat duren, afgesloten voor al het verkeer.

MEER INFORMATIE
Voor informatie over verkeerstechnische zaken kunt u contact opnemen met de heer Ph. Wouters. Hij is tijdens kantooruren bereikbaar via telefoonnummer 040-2893736.
Met vragen over de uitvoering kunt u bellen naar de heer F. Tijbosch. Hij is tijdens kantooruren bereikbaar via telefoonnummer 040-2893753.

Publicatie 31 mei 2005

EXPOSITIE BLIND DATE IN KASTEEL GELDROP

Tot 19 juni is de expositie Blind date van Ad van Aart en Danni Keil te bezichtigen. De expositie, schilderijen in olieverf en objecten/installaties, is te zien in Kasteel Geldrop. Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag en zondag van 14.00-17.00 uur.

Publicatie 31 mei 2005

HEER VAN SCHERPENZEELWEG WEER OPEN

Vanaf woensdag 1 juni is de Heer van Scherpenzeelweg in Mierlo weer open voor al het verkeer. Bus(lijn) 24 rijdt ook weer via de normale route door de Heer van Scherpenzeelweg; de tijdelijke bushalte in de Heer de Swaeffstraat wordt opgeheven.

Op maandag 6 juni 2005 wordt gestart met de reconstructie van het kruispunt Pastoor de Winterstraat/Kanunnik Daemenstraat/Heer van Grevenbroeck/Heer de Swaeffstraat. Deze werkzaamheden duren naar verwachting 2 weken en zullen klaar zijn op 17 juni 2005. Tegelijkertijd worden de werkzaamheden aan het straatwerk rondom de St. Luciakerk en de pastorie afgerond.

MEER INFORMATIE
Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de heer W. van Dijk of de heer F. Tijbosch van de afdeling Openbare Werken. Zij zijn te bereiken via de telefoonnummers 040-2893791/753.

Publicatie 31 mei 2005

WEGAFSLUITINGEN TIJDENS KERSENLOOP

In Mierlo vindt op woensdag 8 juni van 19.30-21.00 uur de Kersenloop plaats. Dit betekent dat diverse straten worden afgesloten. Het gaat om de Marktstraat (kruising Kersenstraat tot iets voor de rotonde, van 18.00-21.00 uur), B. van Mierlostraat, Neerakker, Loeswijk, Sanghorst, Sang, Bennedonk, Overakker, Heer de Heusch- en Heer van Scherpenzeelweg, Kerkstraat, W. Alexanderstraat, parkeerterrein Den Binnen, de Margriet- en de Dorpsstraat.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw C. van Wijk of mevrouw W. van den Hurk van de afdeling Bestuurszaken en Veiligheid, telefoon 040-2893842.

Publicatie 31 mei 2005


1 juni
DIVERSE WEGAFSLUITINGEN VANWEGE STRAATSPEELDAG

Op woensdag 1 juni vindt de jaarlijkse Straatspeeldag plaats. In verband hiermee is een aantal straten afgesloten. Hier volgt een overzicht.

Mierlo:

- 08.00-12.30 uur: Santheuvel, van de kruising met de Heer van Scherpenzeelweg tot de kruising met de Burgemeester Van Lokvenstraat.
- 08.30-11.45 uur: Kerkstraat, tussen de Dorpsstraat en de Kerkakkers.


- 08.30-12.30 uur: Vesperstraat vanaf de kruising Heer van Rodestraat tot de kruising met de B. van Mierlostraat.

- 08.30-12.30 uur: Bijlakker en een gedeelte van de Heer van Grevenbroeckweg, de Heer Dickbierweg en de Dorenbos.

Geldrop:

- 13.00-16.00 uur: Linze, tussen de Wingerd en de Wielewaal.

Publicatie 31 mei 2005

AANLEG TWEEDE GEDEELTE SPIEGELGEVECHT

Deze week start Van Stipdonk Landschapsinrichting BV uit Geldrop met de aanleg van het tweede gedeelte van het park Spiegelgevecht (tot aan de Laan van Tolkien). Deze fase is aan het eind van het jaar gereed.

De uitvoering van het park is opgesplitst in twee periodes. De eerste periode start deze week en is naar verwachting klaar in de week van 4 juli. Van Stipdonk zal de grond bewerken, het werkterrein op de juiste hoogte brengen en het gazon en een groenbemester inzaaien. De tweede periode begint in de week van 28 november en eindigt rond week 51
(19-23 december). De verhardingen en de beplantingen worden dan aangelegd en er wordt meubilair in het park geplaatst.

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de heer R. Schel van de afdeling Openbare Werken. Hij is tijdens kantooruren te bereiken via telefoonnummer 040-2893752.