STICHTING AGO

Nederland en belgi. in de ban van gedichten van verstandelijk

Gehandicapten

Het Poëziegala in muziekcentrum Vredenburg te Utrecht op 26 mei was een groot succes. Hoogtepunt was de aanbieding door Freek de Jonge aan Dichter des Vaderlands Driek van Wissen van het eerste exemplaar van de bundel Blijf nog even. 166 gedichten van mensen met een verstandelijke handicap over liefde, vriendschap en familie. De bundel laat zien hoe verstandelijk gehandicapten denken en dichten over de eeuwige thema.s als liefde of geen liefde, leven en dood. Ook werd een cd-single .Moeder. gepresenteerd, waarop Lenette van Dongen een gedicht .bezingt. van Kaveh Milajerdi; een van de deelnemers aan de gedichtenwedstrijd.

Nadat in het 6-uur journaal van 26 mei door nieuwslezer Gerard Arninkhof uit de bundel werd voorgelezen, na een reportage over de dichters in 2-Vandaag, na aandacht van het radio-1 journaal en het programma Spijkers met Koppen en na de uitzending van een korte spot in het STER-cultuurblok werden samensteller Cees van der Pluijm, non-profituitgeverij De Stiel en de organiserende Stichting AGO overspoeld met positieve reacties en vragen. Van de eerste druk van 4.000 exemplaren zijn er inmiddels 3.000 op weg naar de lezers!

Inmiddels ligt het boek bij tal van boekhandels en wordt het via het Centraal Boekhuis aan de detailhandel geleverd. Ook op internet is er ruim aandacht voor de bundel.

De verstandelijk gehandicapten die in deze bundel publiceren zijn veelal via workshops Taalvorming aan het schrijven geraakt. Ze communiceren zo op een unieke manier, ze ontwikkelen hun taalvermogen, ze worden zelfstandiger, mondiger en zelfverzekerder. Dat waren ook de uitkomsten van een groot onderzoek dat de Stichting AGO uitvoerde onder instellingen waar workshops werden gegeven met de speciaal voor deze doelgroep ontwikkelde methodiek.

Het Poëziegala in Vredenburg werd bijgewoond door ruim 1.400 verstandelijk gehandicapten. Er waren optredens van o.a. Liesbeth List, Mathilde Santing, Freek de Jonge, Driek van Wissen, Antonie Kamerling en Lenette van Dongen. Laatstgenoemde presenteerde er de cd-single met het lied .Moeder. een tekst uit de bundel Blijf nog even op muziek van Frans Ehlhart. Ook voor deze single blijkt bij radio en tv grote belangstelling te zijn.

Voor meer informatie kunt u terecht bij samensteller Cees van der Pluijm
cees@vanderpluijm.demon.nl

Voor informatie over het hele project: Krsita Heijster: 06-51372080 www.hetgedicht.nl
Non-profituitgeverij De Stiel www.de-stiel.demon.nl

Blijf nog even. 166 gedichten van mensen met een verstandelijke handicap over liefde, vriendschap en familie. 160 blz. . 11,90, ISBN 90 70415 35 6

31 mei 05 14:01