Stadsdeel Amsterdam Centrum

Werk voor ambassadeurs!


- Geweld jegens homo's. Toespraak van Anne Lize van der Stoel uitgesproken bij de raadsvergadering op 26 mei 2005.

Geweld

Het gebruik van geweld is zelden te rechtvaardigen in een democratie. Al helemaal niet om reden van het enkele feit dat je vrouw, homo, lesbo, gehandicapt of gekleurd bent. Artikel 1 van onze Grondwet legt het beginsel van gelijke behandeling vast, de artikelen 137 d, f, g en 429 quater Wetboek van Strafrecht geven, naast de artikelen over mishandeling, aan wat strafbaar is gesteld.

Afgrijzen en weerzin

Afgrijzen en weerzin vervullen raad en Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum over de recente voorbeelden van geweld jegens homos. Het lijkt of we terug zijn in het tijdperk van de potenrammerij. Lijkt, omdat feitelijke gegevens ontbreken. Het Dagelijks Bestuur is van mening dat de politie geweld tegen homos apart dient vast te leggen, zodat daders weten dat ze er niet mee weg kunnen komen en juist ook slachtoffers een beter inzicht kunnen krijgen in de vervolging van daders. Ik zal dit thema dan ook aankaarten in het sub-driehoeksoverleg en het overleg met de burgemeester.

Stop het geweld

De grote vraag is wat wij ondernemen om dit geweld te stoppen. Wat doen we zelf als raad en Dagelijks Bestuur?

Laten we het gebeuren, omdat:

* je anders toch maar een mes tussen de ribben krijgt?
* we elkaar angst aanpraten?

* aangifte doen toch geen zin zou hebben?
* getuigenis afleggen zon soesa geeft?

* we onder het mom van tolerantie in werkelijkheid gewoon onverschillig zijn?

Laten de woorden van Chris Crain: Amsterdam is en blijft een liberale stad ons een aansporing geven om dat karakter te beschermen en te versterken.

Actie

Uw raad had al besloten een thema-avond te wijden aan het thema Amsterdam, Gay capital op 23 juni 2005. Zo ook het Dagelijks Bestuur dat tijdens de Dag van de Dialoog op 21 juni 2005 plaats inruimt voor het thema. In goede onderlinge afstemming tussen bewoners, relevante organisaties, raad en Dagelijks Bestuur is het mogelijk gezamenlijk tot een concreet actieprogramma te komen.

Wij allen, raad en Dagelijks Bestuur zijn ook ambassadeurs van de binnenstad! Wij laten ons het liberale karakter van Amsterdam niet afpakken!