FNV

Metaalkrant startsein voor stemming over cao

De 55 duizend leden van FNV Bondgenoten in de metaal en technische bedrijfstakken ontvangen deze week een speciale editie van de Metaalkrant, met nadere uitleg over het principeakkoord voor hun nieuwe cao.
Qua ledental is de cao metaal en techniek de grootste die de vakbond afsluit. De leden kunnen hun stem tot 17 juni via internet of telefonisch uitbrengen, een primeur in de vakbondsgeschiedenis. Onder deze cao vallen onder andere loodgieters, fietsenmakers en metaalbewerkers.

De looptijd van de voorgelegde cao is van 1 mei 2005 tot en met 31 januari 2008. De structurele loonsverhoging over die periode bedraagt 3,25 procent. Volgens eerste vakbondsonderhandelaar Jan Berghuis is dit een goed resultaat. "Het is een loonstijging van 1,18 procent per jaar. Dat komt dichtbij onze inzet van 1,25 procent."

Het was technische lastig om de ombouw van het prepensioen te regelen. Heel geleidelijk loopt de uittreedleeftijd op, tot 62 jaar in 2016. Financieel leveren de nieuwe pensioenregelingen de werknemers een structureel voordeel op van 1,61 procent per 1 januari 2006. Berghuis: "Dat komt met ingang van volgend jaar dus direct in je portemonnee, naast de 1 procent structurele loonsverhoging. Bij elkaar gaan de lonen dus niet 3,25 procent maar met 4,86 procent omhoog."

Berghuis is zeer tevreden over het akkoord. Net als de bedrijfsgroepraad, het sectorparlement van de bond, die unaniem besloot de tekst met een positief advies aan de leden voor te leggen.

"Het is wel een uitlegakkoord", benadrukt Berghuis die ook graag op een aantal andere baanbrekende afspraken wijst. Zo komt er één loket waar werknemers en werkgevers terecht kunnen met hun vragen over gezond werken en reïntegratie. In een proef krijgen werknemers in een reïntegratietraject een persoongebonden budget van tweeduizend euro waarmee ze voor een groot deel zelf hun traject kunnen uitstippelen.

Alle informatie over de cao metaal en techniek is te vinden op een speciale website van FNV Bondgenoten.