Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

31 mei 2005

CNV BedrijvenBond stuurt open brief aan directie ProRail om staking te vermijden

ProRail moet eindbod inslikken en zijn verantwoordelijkheid nemen

"(...)Vindt een vakbond als de CNV BedrijvenBond een algehele treinstaking een prettig middel om actie te voeren? Nee, allesbehalve. Treinen moeten rijden, daar zijn ze voor gemaakt. En vervoer per spoor moet doen waar het goed in is: reizigers en goederen vervoeren. Maar is het dan de bond die een treinstaking opwekt? Nee, overduidelijk niet. U bent het, als directie van ProRrail, die dit onheil over het land uitstrooit. En u kunt dit onheil voorkomen. Door vóór vrijdag 10 juni, de dag waarop het ultimatum van de bonden verstrijkt, te komen met een reëel tegenbod. (...)Directie van ProRail, mevrouw Arts, meneer Klerk, laat je niet kennen. Of eigenlijk: laat je wél kennen. Als directie die verstand heeft van en oog heeft voor mensen en middelen.(...)"

De CNV BedrijvenBond heeft zich dinsdag in een open brief (zie bijlage) gericht tot de tweehoofdige leiding van ProRail. Bovenstaande citaten zijn afkomstig uit die brief. De brief is een uiterste poging om de ProRail-directie tot inkeer te laten komen en daarmee een mogelijke treinstaking op vrijdag 17 juni aanstaande te vermijden.
Volgens CNV Spoorwegen, onderdeel van de CNV BedrijvenBond, is de remedie daarvoor relatief eenvoudig. Onderhandelaar Burg Anker: "Wat de mensen bij ProRail nodig hebben is één cao voor alle drie bedrijfsonderdelen Railned, Railinfrabeheer en Railverkeersleiding. Die nieuwe cao moet een reële loonparagraaf krijgen zodat de circa 3.000 medewerkers bij ProRail qua beloning niet nóg verder zullen achter lopen op hun collega's bij NS. Wij sturen aan op een kleine inhaalslag. ProRail biedt momenteel slechts 2,75 procent in drie jaar en verder een uiterst onbuigzame houding. Dat komt neer op het vergroten van de achterstand op de NS-collega's. Dan is het geen wonder dat de medewerkers erg ontevreden raken en op 17 juni het werk willen neerleggen. De bal ligt op de stip voor ProRail. De directie kan scoren of verliezen. Ze kan ook beslissen tot verlenging van de onderhandelingen en het eindbod intrekken."

Voor nadere informatie
Burg Anker (onderhandelaar): 06 - 51 60 19 94
Wouter de Jong (persvoorlichting): 030 - 6 348 243 / 06 - 53 19 22 66

Houten, 31 mei 2005

---- --