Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 31 mei 2005 anummer: A/2005/7579

SO - 10041 Omgaan met vrijkomende (school)locaties rond het centrum van Hoensbroek.

Binnenkort komen verschillende locaties rond het centrum van Hoensbroek beschikbaar voor een andere invulling. De locatie voormalige gemeentewerf Openbare Werken en In 't Wieer tezamen, zijn in beginsel nu al beschikbaar. In samenwerking met de woningstichtingen De Voorzorg en Woonpunt Parkstad, is een globaal inzicht ontstaan over de ontwikkelingsmogelijkheden van de locaties. Op basis hiervan zijn uitgangspunten geformuleerd voor deze herontwikkelingen die het college aan de gemeenteraad wil voorleggen.
1 Voormalige gemeentewerf en In 't Wieer (Nieuwstraat/Prof. Eykmanlaan): Herontwikkeling zal primair op wonen zijn gericht, maar wel zodanig opgezet dat diverse combinaties met zorgaspecten en werken mogelijk zijn. Landschappelijk zal groen en water (afhankelijk van de kwaliteit) nadrukkelijk deel uitmaken van de ontwerpopgave.
2 Broekland (Pastoors Kuilenweg/Zandstraat): voorgesteld wordt om te wachten op de uitkomst van de stadsdeelbrede studie voor een Sociale Structuurschets/-wijkvisie en het Wijkaccomodatieplan.
3 Aldenhof (Nolensstraat e.o.): de locatie Aldenhof zou binnen de versterking van de LTS buurt ontwikkeld moeten worden tot een krachtige, stedelijke groenvoorziening (parkachtig) en gerelateerd aan de lokale situatie van bodem en oppervlaktewater; bronnengebied en voormalige loop richting Caumerbeek. Voorgesteld wordt te gaan werken aan een intentie-overeenkomst met Woningstichting Woonpunt Parkstad en woningstichting De Voorzorg.

WWS - 9753 Definitieve financiering Onderwijs-Cultuurcluster Hoensbroek (OCC) In maart 2004 heeft de raad het principebesluit genomen om het Onderwijs Cultuur Cluster in Hoensbroek (OCC) te realiseren. Vanaf dat moment is in samenspraak met het Bestuur van de Stichting Limburgs Voortgezet onderwijs naarstig gezocht naar een dekkend financieel verhaal. Die dekking is nu gevonden.

Het OCC is een multifunctioneel gebouw, dat bestaat uit een unit van het Emmacollege

(550 leerlingen), het filiaal van de openbare bibliotheek, de stadswinkel en de woonwinkel. Het

gebouw verrijst aan de Hoofdstraat/Polderstraat in Hoensbroek. Binnen het gebouw wordt inhoudelijk

samengewerkt óók met de buurt. De school kan voldoen aan de moderne eisen die het onderwijs

stelt. Door initiatieven van de buurt zelf wordt actief ingestoken op samenwerking en samenhang van

de diverse functies. Het buurtgevoel zal toenemen en sterker worden. Er ontstaan grote

mogelijkheden door het gemeenschappelijk en multifunctioneel gebruik van ruimten. Er worden goede

afspraken gemaakt over de beschikbaarheid en het gebruik van die ruimten in het kader van de

invulling van een brede gezamenlijke aanpak. Dit leidt ertoe dat in Hoensbroek één locatie voor

onderwijs, wonen, welzijn en zorg tot stand komt. Een koppeling van verschillende balies betekent dat

de burger niet naar verschillende locaties hoeft om zijn vragen beantwoord te krijgen. Tijdens één

bezoek kan de burger bijv. een woning regelen, huursubsidie aanvragen en een maaltijdvoorziening en dagopvang voor een zorgbehoevende ouder regelen.

Voor de realisatie van het gebouw is onder andere een Europese (URBAN) en provinciale subsidie ontvangen. Belangrijk is bovendien dat de voorbereidingen die nu tot realisering leiden, in goed overleg met de buurt tot stand zijn gekomen. Daardoor is het nodige draagvlak ontstaan.


---- --