Gemeente Dordrecht


---

Waardevol Kam-orgel gered van verval

Dordrecht verstrekt lening

Hanneke van Asdonck

In 2003 is geconstateerd dat het Kam-orgel in de Grote Kerk een ingrijpende totaalrestauratie behoeft. Ten behoeve van de restauratie is een laagrentende hypothecaire lening verstrekt door het college van Burgemeester en Wethouders uit het Gemeentelijk Restauratiefonds Dordrecht aan de Kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente Dordrecht. Het orgel in de Grote Kerk is oorspronkelijk gebouwd in 1671-1675 door de Vlaamse orgelbouwer Nicolaas van Hagen. Rond 1859 heeft de firma Kam & Van der Meulen uit Rotterdam het instrument inwendig geheel vernieuwd. Dit bedrijf is vermaard om zijn orgelwerken, vandaar de naam Kam-orgel.

Met gebruikmaking van artikel 16 van de Subsidieverordening Gemeentelijk Restauratiefonds Dordrecht (GRD) kan verder verval en buiten werking stelling worden voorkomen. Uit het GRD wordt een laagrentende hypothecaire lening verstrekt van EUR 300.000. Het budget uit het Gemeentelijke Restauratie Uitvoeringsprogramma 2005 (GRUP) voor rijksmonumenten is niet toereikend om de restauratie voor 2012 te subsidiëren. Bij hoge uitzondering verstrekt het college van Burgemeester en Wethouders de lening uit het GRD voor dit rijksmonument in de vorm van een hypotheek volgens de regels van de Subsidieverordening GRD 2003.

De frontpijpen, waarvan er al een aantal is losgeraakt dwingen tot het nemen van actie: restauratie van het orgel. Wethouder A.T. Kamsteeg (Monumentenzorg en Archeologie) "Het behoud van het orgel is van groot belang. Niet alleen voor Dordrecht, waar het gaat om het reguliere gebruik, maar ook landelijk vanwege de concerten waarvoor het orgel weer kan worden ingezet".

Redactie
Hanneke van Asdonck
Communicatie

telefoon 078 - 639 62 36

email JJ.van.Asdonck@dordrecht.nl

Informatie
A.C. van 't Zelfde
Bureau Monumentenzorg & Archeologie
telefoon 078 - 639 67 78