GGD Friesland


mei 2005

Meer anonieme soa-onderzoeken bij GGD Fryslân

Steeds meer mensen bezoeken de GGD voor een anoniem onderzoek op Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (soa). De leeftijd van de bezoekers van het GGD- spreekuur is lager dan in 2003. In 2003 was 50% van de bezoekers jonger dan 25 jaar, in 2004 lag dit percentage op 53%. Van alle bezoekers bleek 14% een soa te hebben. Dit is vergelijkbaar met de onderzoeksgegevens van de voorgaande jaren.

Het aantal uitgevoerde Hiv-testen in Friesland is fors gestegen; het afgelopen jaar zijn er 56% meer Hiv testen gedaan. Deze grote stijging heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat alle zwangeren per 1 januari 2004 actief een Hiv-test krijgen aangeboden.

Uit de cijfers komt naar voren dat het aantal nieuwe Hiv-diagnoses in Friesland is gedaald.

Het aantal Chlamydia diagnoses is met 10% licht gestegen, in 2003 was de stijging nog 27%.

Chlamydia is een soa die nog steeds het meeste voorkomt bij jonge vrouwen, meer dan de helft van de infecties komt voor bij vrouwen onder de 25 jaar. Er is ook sprake van een stijging van het aantal gevallen van Syfilis, met name bij mannen die seks hebben met mannen.

De cijfers geven aan dat de sterke stijging van de soa-besmettingen in Friesland van de afgelopen jaren lijkt af te nemen. GGD Fryslân gaat dan ook verder met gerichte preventieactiviteiten om deze lijn voort te zetten.

De preventie-activiteiten zijn gericht op de verschillende doelgroepen: o.a. op jongeren, mannen die seks hebben met mannen, prostituees en allochtonen.

Voor laatstgenoemde doelgroep start er dit jaar een project, waarbij in samenwerking met andere organisaties gekeken wordt hoe deze groep beter bereikt kan worden.

Ook de preventie-activiteiten voor jongeren zullen worden uitgebreid. Zo gaat binnenkort de nieuwe website www.benjijsafe.nl van start. Deze website is ontwikkeld in noordelijk verband. Op deze site kunnen jongeren veel informatie over soa en veilig vrijen vinden.Noot voor de redactie:

---

Voor informatie GGD Fryslân, Gerda Kalsbeek, communicatieadviseur (T. 058 - 233 43 34).

---